След превзетото от ГЕРБ "Голямо посрещане"

На 83-я ден от протеста ДАНСwithme възвърна облика си

Снимка: Зорница Миткова

След месец на малобройни протести, заради лятната ваканция на парламента и отпуските на протестиращите, на 83-ия ден от протеста, ДАНСwithme отново започна да добива първоначалния си вид. В сряда вечер целодневният протест, наречен „Голямото посрещане“, който от сутринта бе почти превзет от ГЕРБ, прерастна в обичайния израз на недоволство.

Около 20 часа на площад „Независимост“ се събраха 5000-6000 души, искащи оставката на кабинета „Орешарски“ . По данни на МВР бройката на недоволните обичайно бе по-малка – 4000 души.

В тълпата бяха останали и доста от привържениците на ГЕРБ, докарани сутринта с автобуси от провинцията. Това се разбра по реакцията на няколко групи от присъстващите на плакат, издигнат от няколко младежи „ГЕРБ=БСП=ДПС=АТАКА=БКП“. След опит за кратко стълкновение агитката на Борисов продължи по пътя си, а реакцията на останалите участници в ДАНСwithme към постера бе поощрителна. "Ние искаме политиката в България да се прочисти от мафията, а мафията са и ГЕРБ", обясниха авторите на плаката.

Около 20 часа протестиращите се насочиха от площад „Независимост“ към парламента. Част от участниците в ДАНСwithme решиха да продължат демонстрацията си традиционно от първите дни на протеста – на Орлов мост, но други от тях предпочетоха да останат пред Народното събрание и там още веднъж да поискат оставката на кабинета.

Демонстрацията продължи до към 22.30 часа, когато пред парламента и по пътното платно на Цариградско шосе останаха малко хора, а полицаите ги помолиха да освободят движението.

Освен виковете „Оставка“, „Мафия“ и „Вън“ основна тема сред протестиращите бе тяхната бройка и дали сред тях има провокатори от ГЕРБ. На няколко пъти малки групи привърженици на бившия премиер Бойко Борисов влизаха в разпра с традиционните протестиращи, но те бързо бяха изолирани и до по-сериозни скандали не се стигна.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?