На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите

БГНЕС

Днес е църковният празник Архангелова задушница. Той се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден на 8 ноември.

 

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

 

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

 

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Значението на Задушница е голямо.

 

Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

 

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

 

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панихидата в съслужение с Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит

 

Всяка година в съботата, предшестваща празника на предводителя на небесното войнство св. архангел Михаил, родната ни църква е отредила да се възпоменава паметта на всички български воини, загинали на бойното поле за вярата и отечеството ни, които в своята саможертва са се уподобили на жертвеността на Христос.

 

Българските войници са проявявали чудеса от храброст, поверявайки съдбата си в Божиите ръце, заяви в словото си Неофит. Нека в този ден да възпоменем нашите храбри опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война, героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, загиналите във Втората световна война, допълни още патриархът.

 

На ритуала присъстваха още председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Споделяне

Още от България