На уволнения са подложени 19% от бременните у нас

На уволнения са подложени 19% от бременните у нас

Близо една пета (19 %) от жените у нас са били уволнени по време на бременност, а около 20% от майките у нас не са срещнали разбиране от работодател и са прекъснали кърменето на детето си, тъй като е трябвало да се върнат на работа. Това показват данни от проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България, представени във вторник. То е направено в периода ноември 2011 г. - май 2012 г. сред 680 медицински работници и майки на деца до 5-годишна възраст.

65% от майките у нас кърмят децата си до третия месец от раждането им, но този процент драстично спада след това.

Една от причините е именно нетолерантното отношение на работодателите им, стресът на работното място, а от друга страна - липсата на подходяща социална и финансова политика за стимулиране на естественото хранене.

Над 75 процента от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50 на сто от майките не са наясно с правата си, посочи доц. д-р Мариела Нанкова, координатор на Глобалния алианс. Над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

За 82% от майките кърмачки у нас, преживели природно бедствие – наводнение, земетресение, пожари, не са организирани специални "защитени места".

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон, който ще изгради цялостна политика за производителите и разпространителите на заместители на кърма.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?