Над 100 000 души взеха участие в първомайска манифестация в Русия

Над сто хиляди души участват в първомайската манифестация на профсъюзите в центъра на Москва, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на пресслужбата на столичното управление на МВР.

Начело на празничното шествие на Червения площад вървят кметът на Москва Сергей Собянин, ръководителят на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия Михаил Шмаков, ръководителят на Московската федерация на профсъюзите Сергей Чернов. Повечето участници в демонстрацията са младежи и студенти, присъстват и представители на по-възрастното поколение.

Днешната манифестация до голяма степен е свързана с присъединяването на Крим към Русия, заяви първият заместник-председател на Федерацията на независимите профсъюзи и депутат от Държавната дума Андрей Исаев. В потвърждение на неговите думи в тълпата сред хората могат да се видят транспаранти с надписи "Москва. Севастопол. Русия", "Москва, Севастопол - градове герои".

Сред главните лозунги на демонстрацията са "Социални гаранции за Крим и Севастопол на равнището на цяла Русия", "Повишаване на равнището на защита на профсъюзните активисти".

"За нас, профсъюзите, възсъединяването на Крим и Русия означава, че още 2,5 милиона трудещи се и пенсионери се вляха в нашите редици. Равнището на тяхната социална защита трябва да бъде не по-ниско отколкото в цяла Русия", заяви Исаев.

По думите му първомайската демонстрация на профсъюзите се провежда на Червения площад за първи път от 2002 г., а митинг на Червения площад се е състоял за последен път през 1991 година.

Споделяне

Още от Свят