Над 100 британски бизнес лидери се обявиха против шотландската независимост

Над британски 100 бизнес лидери се обявиха против шотландската независимост в открито писмо, заявявайки, че не са получили стабилни икономически аргументи в полза на отделянето, предаде Ройтерс. Това е най-голямата досега намеса на британския бизнес в дебата, отбелязва агенцията.

Предстои на 18 септември гласоподавателите да решат дали Шотландия, с население от малко над 5 милиона души и нефтени ресурси в Северно море, трябва да сложи край на продължилия 307 години съюз с Англия, напускайки Обединеното кралство.

В изявлението на ръководителите на някои от най-големите британски компании се подчертава, че изходът от референдума ще засегне следващите поколения. "Като създатели на работни места прегледахме внимателно аргументите на двете страни в дебата", се казва в откритото писмо. Бизнес аргументите в подкрепа на независимостта не са убедили водещите експерти.

Освен това съществува несигурност около проблеми като валутата, данъците, разпоредбите, пенсиите, членството в ЕС и подкрепата за износа.

Очаква се писмото да даде сериозен тласък на правителствената кампания за запазване на съюза, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа