Над 1000 домакинства са получили безвъзмездна помощ за газификация

Над 1000 домакинства са получили безвъзмездна помощ за газификация

Близо 900 хил. лв. безвъзмездна европейска помощ за газификация са получили 1073 домакинствата, които станали клиенти на "Овергаз Мрежи“ по проекта за подмяна на нискоефективни енергийни източници със синьо гориво. Програмата "DESIREE Gas“ покрива 20% от разходите за газификация на жилището, като сумата може да достигне до 2400 лв за едно домакинство.

От нея са се възползвали клиенти от 27 различни населени места като най-активни са били хората от София, Разград, Русе, Велико Търново и Горна Оряховица, следвани от Ямбол, Попово, Монтана и Кюстендил, съобщиха от "Овергаз" във вторник.

В 70% от случаите, получили еврофинансиране, газификацията е заменила дотогавашно отопление с ток. 28% от бенефициентите са избрали природния газ пред дървата за огрев, а 2% са заменили въглищата с по-екологичното синьо гориво. 70% от заявленията за газификация са на апартаменти, а 30% на къщи.

През август 2017 г. са били извършени най-много присъединявания на домакинства към мрежата на "Овергаз" по европрограмата. Според доставчика на газ това се дължи на въведени през юли облекчения в кандидатстването за финансирането.

Така вече е съкратено и опростено заявление за кандидатстване, намален е срокът за разглеждане и одобрение на молбите, както и на броя на образците. Отпаднало е и изискването документите да се изготвят и на английски език. Вече не е необходимо да се предоставят допълнителни удостоверения или квитанции, като например за платени местни данъци и такси за имота, припомнят от газовата компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?