Над 2 млн. възрастни ще получат по-високи с 6.7% пенсии от юли

Над 2 млн. възрастни ще получат по-високи с 6.7% пенсии от юли

Над 2 милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат от 1 юли увеличение на размерите на получаваните от тях пенсии и/или добавки, отпуснати до 31 декември 2019 г. Ръстът е с 6.7 на сто по т.нар. "швейцарско правило". Осъвременяването на пенсиите и добавките ще струва допълнително 439.5 млн. лв. за 2020 г. спрямо миналогодишните разходи.

Новият минимален размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 250 лв. Поради това, увеличение от 1 юли т.г. ще има и при другите пенсии за трудова дейност, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия. Максималният размер на пенсиите или сбора от пенсиите, без добавките към тях, се запазва на ниво 1200 лв., уточняват от Националния осигурителен институт.

Размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, се определят в процент от размера на социалната пенсия за старост, който е увеличен от 132.74 лв. на 141.63 лв., считано от 1 юли 2020 г.

В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас за 2020 г. да надхвърли 415 лв.

Новите минимални размери на пенсиите за трудова дейност, както и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, които са в сила от 1 юли 2020 г., са оповестени на сайта на НОИ, където също така пенсионерите ще могат да проверят своята лична пенсия с ЕГН и ПИК.

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?