Над 20 000 чуждестранни бойци от 81 страни са отишли да се бият за "Ислямска държава"

Над 20 000 чуждестранни бойци от 81 страни са отишли да се бият за "Ислямска държава"

Около 20 000 чуждестранни бойци са отишли в Ирак и Сирия, за да се сражават на страната на джихадистите от "Ислямска държава" от 2011 г., пише британският всекидневник "Дейли телеграф".

Макар да няма официална статистика, която да потвърждава това число, експерти твърдят, че много от тях все още са по фронтовите линии в зоната на конфликта, а значителна част са се върнали в своите страни.

Така само за 4 години заминалите да се бият за ИД са повече, отколкото отишлите да се бият в Афганистан за 10 години, откакто там се води война, отбелязва вестникът, цитирайки проучване на аналитичния център "Суфан груп", оглавяван от бившия агент на ФБР Али Суфан.

Чуждестранните попълнения на ИД идват от най-малко 81 страни. Една четвърт от тези страни обаче не посочват колко техни граждани се бият за джихадистите. Около 5000 са от Европа - най-много от Франция, Германия и Великобритания. 10 000 са от азиатски страни. От африкански страни са около 8000.

Страните с най-много бойци в редиците на ИД са Тунис, Саудитска Арабия, Йордания, Русия, Франция, Турция и Мароко. Само тунизийците, сражаващи се в Ирак и Сирия, са около 5000, а още толкова са били спрени при опит да напуснат Тунис, за да се присъединят към джихадистите. "Дейли телеграф" илюстрира тази статистика с диаграми и графики.

Още миналата година "Суфан груп" прогнозира, че войната в Сирия и Ирак заплашва да се превърне в "инкубатор за ново поколение терористи". Това означава, че заплахата от терористични атаки ще виси като дамоклев меч над планетата още дълги години, посочва "Дейли телеграф".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?