Над 20 български фирми участват в изложение в китайския град Нинбо

Над 20 български фирми участват в изложение в китайския град Нинбо

Над 20 български компании - производители на храни, селскостопански продукти, вина, минерална вода и козметика, участват във Втория форум за сътрудничество и развитие между Китай и страните от Централна и Източна Европа в град Нинбо, съобщи Министерството на икономиката.

На форума България е представена официално от главния секретар на МИ Владимир Туджаров.

"Вярваме, че има възможност за разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия“, подчерта Туджаров. Главният секретар на Министерството на икономиката заяви, че България приветства китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС, да установят в България свои представителства, логистични и производствени бази, изследователски и развойни центрове.

Туджаров припомни, че Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие сключиха кредитно споразумение в размер на 80 млн. евро. Чрез него двете страни допълнително ще засилят възможностите за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти, в това число и в рамките на инициативата "Един пояс, един път".

"Българската банка за развитие също така води преговори за осигуряване на финансов ресурс с Ексим Банката на Китай и има вече сключено финансово споразумение с Индустриалната и търговска банка на Китай", каза още Туджаров.

От своя страна заместник-секретарят на комитета на провинция Джъдзян Тан Идзюн обяви, че в началото на годината в София е открит Китайски културен център, който е в процес на развитие и ще спомага за културното сътрудничество между двете държави.

Споделяне

Още от Бизнес