Над 200 души напуснаха СДС във Варна за седмица

77 членове на най-големия местен клуб на СДС във Варна напуснаха партията в четвъртък вечерта. Заедно със седесарите от клубовете "Младост-1" и "Младост-2" бройката на напусналите СДС-Варна мина 200 души, което е една четвърт от действителните членове край морето.

Най-масов отказ от членство демонстрираха членовете на централния местен клуб "Одесос-1". От общо 90 членове 77 подадоха заявления за напускане, трима го сториха индивидуално преди дни. На събранието беше приета единодушно и декларация, с която депутатите Благой Димитров и Димитър Камбуров бяха задължени да останат в Народното събрание. Присъстващите настояха да са учредители на новата дясна партия, чието начало беше обявено на 28 февруари в залата на ВИАС в София.

15 от присъствалите 17 членове на местен клуб "Младост-2" напуснаха партията във вторник. Сред тях са председателят Емилия Христова и секретарят на клуба. Ден по-късно ги последваха 16 членове и на МК "Младост-2", включително председателят Ваня Панайотова и секретарят Марина Славкова. Този клуб за две години преживя на два пъти напускане на седесари като причината и в двата случая беше сегашният шеф Я.Станев. В средата на 90-те години "Младост-2" нарояваше над 80 членове. Половината от тях напуснаха през 2002 г. веднага след избирането на Я.Станев за областен председател. Сега след повторното напускане в клуба остават около 12 души.

Към клубовете в "Одесос" и "Младост" Станев винаги е имал болезнено отношение. Той дори написа "открито" писмо до членовете им, в което ги определеше като … "тумори" и "метастази"… След първата вълна се очаква поне половината от останалите все още в МК "Младост-1" също да напуснат.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: