Над 200 хиляди сирийци са избягали в съседни държави

Сн. ЕРА/БГНЕС

Над 200 хиляди сирийци са избягали в съседни държави от началото на конфликта, надхвърляйки прогнозата на Върховния комисариат на ООН за 185 000 бежанци до края на годината, съобщи Ройтерс.

"Броят на бежанците в съседните райони вече е много по-голям - 202 512 души", заяви говорителят на Върховния комисарат Ейдриън Едуардс на пресконференция в Женева.

Общият брой на бежанците отразява увеличение с около 30 000 души, потърсили убежище в Турция, Ливан, Ирак и Йордания само през последната седмица.

През последните 24 часа само в Турция са влезли 3500 сирийски бежанци по данни на турската Дирекция за бедствия и аварии. С последните пристигнали броят на сирийските бежанци в Турция надхвърли 78 хиляди души, което е увеличение с 34 хиляди от началото на август, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

В Йордания през последното денонощие са пристигнали рекорден брой сирийци - 2200 души, които са били настанени в бежанския лагер Заатри в северната част на страната.

В Ливан в момента са регистрирани 51 хиляди сирийски бежанци. "Влошаващата се обстановка в сферата на сигурността в Ливан пречи на усилията ни да помогнем на бежанците от Сирия, макар операциите ни да продължават", заявил Едуърдс.

Жертвите от началото на съпротивата срещу режима на Aсад, започнала през март миналата година, са повече от 22 хиляди, а международната общност не може да предприеме по-сериозни мерки за спиране на насилието заради съпротивата на Русия и Китай и липсата на единодушие сред другите сили.

На този фон продължават сраженията в Сирия. При нападение на сирийски правителствени части срещу квартал Дарая в Дамаск загинаха над 20 души. Армията използвала системи за групово изстрелване на реактивни снаряди срещу райони в центъра на Дарая, където са укрепените позиции на бунтовниците.

За трети ден правителствената армия се опитва да прочисти някои от крайните квартали на сирийската столица, контролирани от опозицията, посочва агенцията. Досега при сраженията за Дарая са загинали над 70 души.

Сирийската опозиция съобщава, се сражения има и в предградията Катана, Сбайне, Кадам, Азали и Наджал ал Аусат.

Боеве се водят и във втория по големина град Алепо, както и на други места в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят