Над 200 разследвания за злоупотреби със субсидиите за ниви

Над 200 разследвания за злоупотреби със субсидиите за ниви

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала над 200 проверки по сигнали за измами с декларираните от земеделците обработваеми площи, изплатените за тях субсидии и реално установената площ на нивите. Това съобщиха за Mediapool в сряда от СГП. Поради големия брой материали работата е възложена на шест прокурори.

Субсидиите на декар обработваема площ се изплащат солидарно от ЕС и националния бюджет в края на всяка година на базата на подадени от земеделците заявления за помощи, в които се отбелязва и размера на обработваните собствени или наети земи.

При всички разследвани случаи се касае за декларирана по-голяма площ от реалната, при което земеделците са получи и по-големи субсидии от полагащите им се.

Сигналите са постъпили в градска прокуратура през юни и юли тази година. В част от случаите става дума за много малки разминавания и няма да бъдат предприемани действия, заявиха за Mediapool от градската прокуратура. В част от казусите ще бъдат наложени наложени единствено административни наказания, а земеделските стопани ще бъдат предложени за възбрана от ползването на субсидии през следващите две години, според европейските регламенти.

При тежките умишлени нарушения, свързани с фалшифициране на кадастъра, ще бъдат заведени дела за присвояване на европейски средства и пари от националния бюджет. Все още няма статистика за общата сума за преведените в повече суми. От градска прокуратура заявиха, че до края на година трябва да се установи за всеки един случай дали нарушенията са настъпили заради грешки на администрацията или са умишлено присвояване на средства от страна на стопаните.

Още с встъпването си в длъжност новият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че годишните суми за фермерските евросубсидии може да бъдат орязани с 25 на сто именно заради надписвани ниви. Други 700 млн. лв. пак от директните плащания бяха застрашени заради липсата на актуализация на ортофото картата, върху която се отбелязват обработваните от кандидатите за субсидия ниви. Такава трябва да се направи до края на септември 2009 г., но предишното ръководство на агроведомството забавило самолетните снимки на 40 на сто от територията на страната. Миналата седмица кабинетът реши вместо да дава планираните от предишната власт 18 млн. лв. за облитане и фотографиране на част от страната, да плати 4 млн. лв. за сателитни снимки.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?