Над 2000 души участваха в опозиционни протести в Киев

Над  2 000 души се събраха в събота на протест в Киев против управлението на украинския президент Виктор Янукович, съобщиха световните агенции. Митингът беше организиран от опозиционни партии, които са против задържането на бившия премиер Юлия Тимошенко и други опозиционери. Дъщеря ѝ Евгения прочете изявление от името на майка си, написано в затвора, и настоя политическите дрязги да бъдат забравени в името на демократичното бъдеще на Украйна.

"Гордея се с всеки от вас. Вие дойдохте на този форум, поддържате идеята за обединение. Нашият съюз е исторически. Политическите разпри останаха в миналото. Най-важно е святото задължение да освободим Украйна от жестоката престъпна окупация", се казва в изявлението, прочетено от Евгения Тимошенко.

Юлия Тимошенко излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт заради газов договор с Русия, подписан при управлението ѝ. Според нея, присъдата ѝ е политическо отмъщение, организирано от Янукович, с когото бяха съперници на президентските избори през 2010 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?