Над 220 души пострадаха при нови протести във Венецуела

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 223-ма души пострадаха при антиправителствените протести в четвъртък във Венецуела, съобщиха представители на опозиционния "Блок на демократичното единство", контролиращ парламента, предадоха осведомителните агенции, като се позова на уебсайта на в. "Насионал".

Според опозиционни представители при протестите на 19 и 20 април в страната са арестувани 585 души. Опозицията заяви, че масовите демонстрации ще продължат.

Венецуела преживява задълбочаваща се политическа криза. Причината за нея бяха решения на Върховни съд за правомощията на президента Николас Мадуро и парламента, както и забраната срещу един от лидерите на опозицията и изпълняващ длъжността губернатор на щата Миранда Енрике Каприлес да заема изборни длъжности в течение на 15 години.

От началото на месеца Венецуела е обхваната от организирани от опозицията мащабни протестни акции, които нерядко прерастват в стълкновения с полицията и безредици.

Правителствата на девет латиноамерикански държави осъдиха новите сблъсъци между протестиращи и полиция, и призоваха венецуелските власти да вземат мерки за прекратяване на насилието.

"Правителствата на Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Парагвай, Перу и Уругвай осъждат категорично насилието, вилнеещо във Венецуела, и изразяват съжаление, че призивите на международната общност демонстрациите да протичат спокойно и мирно без насилие, не бяха чути", се казва в обща декларация на външните министерства, разпространена от аржентинското ведомство на външните работи и религиозните въпроси.

Венецуелските власти трябва спешно да вземат мерки за гарантиране на основните права и запазване на социалния мир, се посочва в декларацията.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?