Над 28 000 души са убити във войната между наркокартелите в Мексико

Насилието между наркокартелите в Мексико взе над 28 000 жертви от края на 2006 г., когато президентът Фелипе Калдерон обяви война на трафикантите на дрога, съобщи мексиканското министерство на вътрешните работи.

Директорът на Центъра за разследвания и национална сигурност Гийермо Валдес съобщи, че жертвите са малко над 28 000 и насилието продължава да се разраства, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът Калдерон обяви за национален приоритет борбата с организираната престъпност. Над 50 000 военни бяха разположени по улиците на мексиканските градове в подкрепление на полицията, но не успяха да обуздаят престъпността. Оттогава в Мексико са регистрирани 973 сблъсквания на обществени места между силите на реда и бандитите.

Повечето жертви са дадени при разчиствания на сметки между картелите, които си оспорват контрола над трафика на наркотици, предназначени за Съединените щати - най-големият потребител на кокаин в света.

При акциите на властите срещу организираната престъпност са конфискувани 84 000 единици оръжия и 411 милиона щатски долари и 330 милиона мексикански песо (26 милиона долара), съобщи Валдес, цитиран от Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят