Над 30 общини правят фонд за развитие на летище Пловдив

Над 30 общини от областите Пловдив и Смолян ще учредят сдружение с нестопанска цел в подкрепа на развитието на пловдивското летище. Това съобщи областният управител на Пловдив Иван Тотев след последната среща с общинските кметове.

Всяка местна власт ще участва във фонда с по 0.50 лева на жител, като събраните средства ще бъдат използвани за споделяне на риска за авиокомпаниите, които ще открият редовни полети до Пловдив, уточни кметът на Асеновград Христо Грудев. Срещу това можем да получим безплатна реклама чрез авиокомпаниите на туристическите дестинации в двете области, отбеляза Грудев. Започнала е кампания към фонда да се привлекат и 21 членове на Сдружението на родопските общини.

Тотев отбеляза, че идеята за създаване на фонд за летището съществува от две години, но е подновена преди месец от новия директор на аерогарата Дойчин Ангелов. Тотев добави, че това е първият случай, в който толкова много общини се обединяват в подкрепа на развитието на аерогарата. Той очаква исканията пред правителството да имат по-голяма тежест, едно от които е за намаление наполовина на летищните такси за следващите две години.

Споделяне

Още от Бизнес