Над 350 милиона деца по света живеят в зони на конфликт

Най-застрашени от насилие са подрастващите в Близкия изток и Африка

Над 350 милиона деца по света живеят в зони на конфликт

Повече деца, откогато и да било преди, живеят в зони на конфликт и са застрашени от смърт и насилие, съобщи благотворителната организация "Спасете децата", цитирана от Ройтерс.

Най-опасните страни за млади хора са Сирия, Афганистан и Сомалия. 

Най-малко 357 милиона подрастващи, или едно от всеки шест деца по света, живеят в зони на конфликт, което представлява увеличение със 75% спрямо началото на 90-те години, сочи докладът на организацията. 

Засилената урбанизация, продължителните конфликти и увеличаването на броя на училищата и болниците, които стават цел на нападения, повишават опасността за децата, отбелязват експертите. Други опасности са отвличанията и сексуалното насилие. 

"Наблюдаваме шокиращо увеличаване в броя на децата, които растат в зони, засегнати от конфликт, и са изложени на най-тежките форми на насилие, които можете да си представите", посочва и изявление президентката на "Спасете децата" Хеле Торнинг-Шмит. 

"Децата понасят страдания, каквито никое дете не трябва да среща – от сексуално насилие до това да бъдат използвани като камикадзета при бомбени атаки. Техните домове, училища и площадки за игра стават бойни полета", каза още Торнинг-Шмит, която е бивш премиер на Дания. 

Данните на ООН сочат, че над 73 000 деца са били убити или осакатени при 25 конфликта от 2005 г. насам, когато започва тази статистика. От 2010 г. случаите на убити или осакатени деца, потвърдени от ООН, е скочил с близо 300%. 

Според доброволчески организации обаче истинските цифри вероятно са много по-високи предвид трудностите при потвърждаването на данни в зони на конфликти. 

"Спасете децата" посочва, че влошаването на ситуацията за децата в конфликтните зони се дължи на зачестилите боеве в градовете и все по-честото използване на бомби в гъсто населени райони. 

Към децата се насочват по-брутални практики като изпращане на младежи на самоубийствени атентати и широко разпространеното използване на оръжия като варелни бомби. В Близкия изток две пети от децата, или 40%, живеят в зони на конфликти. По този показател регионът се нарежда на първо място в света, следван от Африка, където съответният дял е 20%.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?