Над 3500 подписа за смяната на Каракачанов като лидер на ВМРО

Над 3500 подписа на членове на ВМРО са събрани за свикване на нов конгрес на партията, който да избере нов лидер на мястото на досегашния Красимир Каракачанов. Това съобщиха в петък на пресконференция представители на партията, които оспорват председателското място на Каракачанов.

През октомври м. г. на извънреден конгрес той бе преизбран, но негови съпартийци оспориха вота, тъй като по-голяма част от делегатите бяха напуснали форума и така от 700 делегати за Каракачанов гласуваха 382-ма.

Основният му вътрешен опонент е кметът Пловдив Славчо Атанасов. Натискът за оставка на Каракачанов се усили след като партията се провали на изборите и не вкара нито един депутат.

В петък представители на ВМРО обясниха, че по устав извънреден конгрес може да бъде свикан по искане на една трета от редовите членове на партията, които наброяват 6000 души. Подписката ще бъде внесена в Националния изпълнителен комитет на ВМРО и ако той откаже да вземе решение за свикване на нов конгрес, ще бъде внесена в съда.

Бившият депутат от ВМРО Борис Ячев посочи като причина за искането за нов конгрес "машинациите на предишния форум и нежеланието на част от ръководството, в частност на председателя Красимир Каракачанов, да поеме своята отговорност за провала на европейските и на парламентарните избори“.

Славчо Атанасов е нашата кандидатура за нов лидер, защото показа, че може да прави екип, каза Петко Атанасов, член на партията от Пловдив. Националният щаб е създаден, за да възроди ВМРО, ние сме в тази организация заради идеята и не можем да бъдем "карта в ръкавите на кукловодите в България", допълни той.

В момента се водят девет съдебни дела в СГС срещу Красимир Каракачанов от делегати на октомврийския конгрес.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?