Над 40% от българките раждат със секцио, практиката е поголовна в частните болници

Организации настояха за нов подход в майчиното здравеопазване

Над 40% от българките раждат със секцио, практиката е поголовна в частните болници

Раждаемостта в България все повече намалява, а раждащите жени все още не са в центъра на болничните грижи. Притеснително много жени пък раждат със секцио. Такива са обобщените данни неправителствени организации, които в неделя представиха проекта си "Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване”, финансиран с европейски средства.

Според организациите е нужна цялостна промяна за подобряване на родилните и следродилните грижи за майката.

Неправителствените организации изнесоха данни, според които раждаемостта от началото на годината е паднала с 2% в София и с повече от 27% във Видин, спрямо 2014 г. В същото време раждащите жени все още не са в центъра на грижи, каквато е препоръката на Световната здравна организация и Международната федерация по акушерство и гинекология.

"Това е ясно както от статистиките за броя на ражданията със секцио, който е нараснал до повече от 40%, така и от тревожните разкази за травматичните си раждания, които жените споделят със Сдружение "Родилница", заявиха от сдружението.

Това е животоспасяваща операция, не може такъв процент от ражданията да са застрашени, което ни навява на мисълта, че самите жени избират този начин и не са информирани за последствията за тяхното здраве и това на децата им, коментира Нели Мутафова, заместник-председател на Сдружение "Родилница”.

Вече се знае, че за родени с Цезарово сечение деца има по-голяма вероятност от респираторни заболявания в ранна възраст и автоимунни – в зряла, допълни тя.

Световната здравна организация (СЗО) започна кампания за ограничаване на все по-разпространяващата се практика на оперативно раждане. Експертите изтъкват, че операцията трябва да се прави само по медицински причини.

В много развиващи се и развити страни Цезаровото сечение като метод за раждане се е превърнало в епидемия, като по-притеснителното е, че в много от случаите то не е необходимо по медицински причини.

Според Световната здравна организация оптималният дял на ражданията със секцио е около 15 процента. За Европа средния дял е 25 на сто, като се забелязват големи разлики между отделните държави.

Над 40 на сто от жените в България раждат със секцио, като в частните болници процентът достига 70-85.

Липсва превенция на усложненията и недоносеността на бебетата, каза Миглена Делчева, управител на фондация "Родители за родители”. По думите ѝ между 2 и 8 седмица след раждането се развива следродилна депресия, която може да има тежки последици, но не е предвидена грижа за майката.


Според представителите на НПО акушерките са тези, които могат да помогнат за подобряване на следродилните грижи за майката и бебето през първия месец след раждането, в който е предвидена само една консултация с педиатър.

Миглена Делчева посочи, че въпреки положителните стъпки на здравното министерство, проблемите остават и това на фона на рекордно ниската раждаемост у нас.

"Отдавна при нас раждането за жените е безплатно, заплаща се от Здравната каса за всички - осигурени и неосигурени. Никой обаче не си задава въпроса, какво е качеството, което те получават. И самият факт, че имаме болници, където масово се изписват антибиотици на бебетата, където има вътреболнични инфекции. С този среден процент над 40 за цезарово сечение, с процент на кърмени бебета на един месец, който е изключително нисък. Това всичко означава, че проблем има и че майката и бебето на получават грижите, които трябва да получат. След болницата връзката също се къса. След изписването идва педиатър в къщи, който дава указания. Следва консултацията на един месец. Има 25 дни, в които ние не знаем реално какво се случва с това бебе и с тази майка. Проблеми с кърменето и проблеми при децата се развиват в тези три седмици, в които ние нямаме грижи за децата. И проблемът се открива на един месец, когато често е късно да се вземат мерки", коментира Делчева.

Според неправителствения сектор, бол­нич­ните заве­де­ния прилагат меди­цин­ски про­це­дури, несъ­об­ра­зени с научно доказани прак­тики в меж­ду­на­роден план, не се дава възможност за сво­бо­ден избор, упражнява се физическо и вер­бално наси­лие над раж­да­щите и родилките.

Според постъпилите в агенция "Медицински одит" жалби за 2014-а и за първите пет месеца на тази година, най-често става дума за неудовлетвореност от качеството на медицинското обслужване, липса на информация за изграждане на информиран избор и какво и защо се доплаща, грубо отношение на персонала.

Споделяне

Още по темата

Още от България