Над 400 италиански творци призоваха за закон за еднополовите съюзи

Над 400 италиански творци призоваха за закон за еднополовите съюзи

Над 400 италиански културни дейци поставиха подписите си под открито писмо, в което призовават италианските депутати да приемат бързо закон за гражданските съюзи на хора от един и същи пол, съобщи в. "Република". Сред подписалите се под писмото призив са Ерос Рамацоти, Тициано Феро, Джованоти и Лаура Паузини.

Италия е последната голяма западноевропейска страна, която не признава статута на еднополовите двойки. В края на януари италианският Сенат започна да разглежда проект на закон, който предвижда легализиране на така наречените граждански съюзи между хора от един и същи пол. Италианският премиер Матео Ренци подкрепя законопроекта.

Но в италианските политически среди и в италианското общество има разделение по някои от разпоредбите, като например осиновяването на биологичните деца на единия от двамата партньори в този граждански съюз от другия партньор или изплащането на "вдовишка" пенсия след смъртта на един от партньорите. Заради противоречията по тези разпоредби, италианският Сенат отложи миналата седмица гласуването на проекта на закона. Това е удар за Ренци, който беше обещал този нормативен акт да бъде одобрен от парламента още миналата година.

В понеделник италианският министър-председател заплаши да поиска вот на доверие за правителството, за да преодолее съпротивата в парламента срещу закона. "Намираме се на кръстопът и съм готов да поискам вот на доверие", заяви Ренци на среща на лявоцентристката си "Демократическа партия", цитиран от "Политико".

Премиерът заяви, че това гей двойките да бъдат правно признати и със защитени права е толкова важно за него, колкото и останалите реформи, които е предприело правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?