Над 50 души са загинали при въоръжени сблъсъци в Сирия

Над 50 души са загинали при въоръжени сблъсъци в Сирия през последното денонощие, съобщи Интерфакс. Най-много са жертвите в град Хомс. Съобщава се и за загинали в Хама, Идлиб, Дараа и Дамаск.

В сряда сутринта сирийските правителствени войски започнаха настъпление срещу град Хама. Според очевидци градът е бил подложен на артилерийски обстрел. Твърди се, че някои райони на Хама са напълно разрушени. Градът е без електричество, интернет и мобилни комуникации.

Междувременно ООН прекрати събирането на данни за броя на загиналите по време на репресиите в Сирия, поради затруднения да се сдобият с информация, заяви върховният комисар на ООН за човешки права Нави Пилай, цитирана от Франс прес.

В началото на декември Пилей заяви, че загиналите са повече от 5 000 души, говорейки пред Съвета за сигурност на ООН, но от тогава тези сведения не са актуализирани. На 10 януари заместник-генералният секретар на ООН, Лин Паскоу, каза пред Съвета за сигурност, че най-малко 400 души са били убити от пристигането на наблюдателите на Арабската лига в Сирия на 27 декември. След друга среща на Съвета за сигурност, Пилей заяви, че броят на жертвите се е повишил, но добави, че изпитва затруднения да получава информация.

"Някои райони са абсолютно затворени, като части на Хомс, така че ние нямаме възможност да актуализираме данните, но според мен, повече от 5 000 загинали са огромен брой жертви и ние наистина трябва да тласнем международната общност към действие”, заяви Пилей пред репортери.

Споделяне

Още от Свят