Над 50 училища ще посрещнат учебната година в ремонти

Все още продължават ремонтите в повече от 200 училища в страната като в над 50 от тях строителните дейности няма да успеят да приключат до началото на учебната година. Това обаче няма да попречи на нормалното започване на учебния процес и безопасността на децата е гарантирана, каза пред БНР в сряда заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Същия ден правителството отпусна допълнителни 10 392 879 лв. на министерствата на образованието, на земеделието и на културата за ремонти на училищни сгради и на бази за учебно-практическо обучение. С парите ще се извършват дейности по енергийна ефективност, ремонт на учебни стаи, стаи в общежития, покриви, отоплителни и ВиК-системи, санитарни възли и коридори, допълват от правителствената пресслужба.

Навсякъде се действа много експедитивно, много оперативно, за да могат да се отстраняват всички поражения от наводненията или да се приключат ремонтите, каза Кастрева.

Тя допълни, че от началото на 2014 г. заради липса на деца са закрити седем общински училища и две професионални гимназии. Още две училища са променили статута си чрез сливане. В Каварна е закрит един междуучилищен център.

В същото време са открити пет частни училища, сред които и един колеж, още 10 детски градини и един общински детски комплекс в град Ветово, съобщи зам.-министърът.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?