Над един милион британци искат втори референдум за Брекзит

Вероятността за такъв сценарий засега е минимална

Над един милион британци искат втори референдум за Брекзит

Над един милион души са подписали петиция за провеждане във Великобритания на втори референдум за Брекзит, съобщи снощи в. "Индипендънт", който е инициатор на петицията, предаде БТА.

"През 2016 г. хората изразиха мнението си дали да останем в ЕС или да го напуснем. Сега, когато фактите се изясниха, дойде време хората да кажат решаващата дума по самото споразумение, докато не е станало твърде късно", се посочва в петицията, която бе пусната на сайта change.org преди три месеца.

Въпреки че британският премиер Тереза Мей заяви, че сделката за напускане на ЕС е готова на 95%, в британското общество са силни тревогите, че може да се стигне до Брекзит без споразумение или със сделка, която не отговаря на очакванията на обществеността.

В момента основният проблем в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС е режимът на контрол по границата между Ирландия, която остава членка на блока, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

На този етап вероятността за провеждането на втори референдум е много малка.

Тереза Мей отказва да обмисли провеждането на ново допитване, но въпросът може в крайна сметка да излезе от контрола ѝ с намаляването на вероятността премиерът да получи парламентарно одобрение на евентуално договорено споразумение с Брюксел.

Преди само седмица почти 700 000 души излязоха по улиците на Лондон с искане за втори референдум - най-голямата масова демонстрация след протестите срещу участието на Великобритания във войната в Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?