Над милион каталунци участваха в символичния референдум за независимост

Над милион каталунци участваха в символичния референдум за независимост

Над един милион каталунци са взели до 13 часа участие в провеждащото се в неделя символично допитване до жителите на североизточната автономна област дали искат да са независима от Испания държава, съобщи  заместник-председателят на каталунското
правителство Жоана Ортега, цитирана от руски медии. Това е близо една пета от имащите право на участие в  неформалния референдум, организиран от местното правителство на Артуро Мас.

Правителството на Испания обаче смята вота за "безсмислен", без никаква юридическа сила. Кабинетът на Мариано Рахой също така отбелязва, че поведението на премиера на Каталуния "силно усложнява бъдещето", предаде испанската агенция ЕФЕ.

Артуро Мас заяви от своя страна, след като пусна бюлетина, че целта на каталунците е да гласуват на окончателен референдум за независимост, както шотландците и жителите на Квебек.

"Въпреки огромните трудности, които срещнахме, бюрата за гласуване в Каталуния са отворени и във вота участват много хора", каза Мас на излизане от училище в Барселона, където даде гласа си, предаде АФП.

"Крайната ни цел е да гласуваме на окончателен референдум, по възможност в съгласие с Мадрид. Ще се опитаме да убедим хората в Мадрид след този 9 ноември, че каталунците имат право на референдум с неговите политически последици, както шотландците преди няколко седмици и квебекчаните преди няколко години. Защо това да не стане и в Каталуния?", коментира Мас.

Според испанското консервативно правителство конституцията не разрешава областите да организират референдум по въпроси, които засягат всички испанци, посочва АФП.

Над 40 000 доброволци се включиха в работата на 1300 бюра за гласуване в
испанската автономната област. На много места участниците в референдума трябваше да чакат на дълги опашки, за да гласуват.

Те трябва да отговорят на два въпроса: "Искате ли Каталуния да стане държава?" и "Искате ли таза държава да бъде независима?" - при утвърдителен отговор на първия въпрос.

Днешният вот е последен епизод от продължителна ескалация на напрежението между Мадрид и Барселона - столицата на един регион, произвеждащ близо една пета от националното богатство.

Според последната социологическа анкета близо половината каталунци искат независимост - въпреки безпокойството на големите местни компании, които се страхуват да не бъдат отрязани от испанските и европейските пазари.

Петдесет и осемгодишният Артур Мас разчита на висока активност при днешното гласуване, която би засилила позициите му в контактите с Мадрид, допълва АФП.

Споделяне
Още от Свят