Над половин милион лева струват забавени отчуждения по магистрала “Люлин”

Над половин милион лева струват забавени отчуждения по магистрала “Люлин”

Повече от година след като магистрала “Люлин” беше отворена за движение, а правителството на ГЕРБ се хвалеше, че това е първият аутобан в България, който притежава всички разрешителни, се оказва, че държавата не е отчуждила имотите за прилежащата инфраструктура.

От стенограмата на заседанието на Министерския съвет става ясно, че премиерът се възмущава от сумата, която пътната агенция ще трябва да плати от бюджета си – над 0.5 млн. лева, но не и от забавянето. Вината за това традиционно е прехвърлена на “предишните”.

“Аз не мога да разбера Станишев и Михалевски (Димчо Михалевски - депутат от левицата и бивш зам.-регионален министър - бел. ред.) как могат да говорят за магистрали и за пътища, като три години след пускането в експлоатация ние продължаваме да плащаме пари в условията на криза за отчуждителни процедури, които се правят далеч преди строителството на тази магистрала и на тези магистрали. Над половин милион даваме пари в условията на криза”, казва Борисов.

Преди това регионалният министър Лиляна Павлова обяснява, че при издаването на разрешение за строеж за магистрала “Люлин” още в периода 2006-2007 година са отчуждени само имотите, върху които минава самото трасе на магистралата. “Но тогава не е направено отчуждение и не са направени проекти за отчуждаване на т.нар. техническа инфраструктура – електропроводи и газопроводи. Именно затова се наложи сега да направим проектите и те да бъдат отчуждени. Но въпреки всичко е издаден Акт 16, всички знаем, че АМ “Люлин” е въведена в експлоатация, защото ние имаме протоколи, подписани с всички експлоатационни дружества, които дават своето съгласие за разрешение за ползване и за издаване на Акт 16, разбира се при последващо извършване на отчуждаване”, отчита се Павлова.

Имотите, които се отчуждават, са земеделски земи, намиращи се в землището на кв.Филиповци – Суходол, с. Мало Бучино и с. Големо Бучино, става ясно от решението на правителството. Собствениците ще получат 525 437 лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?