Над визитата на израелския премиер в Белия дом е надвиснала несигурност

Над визитата на израелския премиер в Белия дом е надвиснала несигурност

Израелският министър-председател заминава тази седмица за Вашингтон за очаквана с голямо внимание среща с президента Доналд Тръмп, над която внезапно надвиснаха облаци на несигурност.

След като през цялата си предизборна кампания изразяваше подкрепа за израелската твърдолинейна националистическа десница, Тръмп като че ли смекчи някои от позициите си по ключови въпроси, откакто встъпи в длъжност.

Въпреки че утрешната среща се очаква да бъде далеч по-радушна от прочутите му напрегнати срещи с бившия президент Барак Обама, израелският лидер все пак ще трябва да стъпва предпазливо, когато стане дума за деликатни въпроси като изграждането на израелски селища и конфликта с палестинците, Иран и войната в Сирия.

"Това е много важна среща. Това е нов президент", каза бившият посланик на Израел във Вашингтон Салай Меридор. Хубавото е, че политиките на Тръмп все още не са фиксирана, "така че има възможност за изслушване, развитие и оказване на влияние върху политиката, която се разработва в САЩ", каза той.

В отношенията с такъв всяващ раздор президент има опасност Нетаняху да попадне в някой капан. Ключови групи, включително демократи конгресмени и много американски евреи са противници на политиките на Тръмп, а същевременно Нетаняху е под натиск от твърдолинейните си съюзници да настоява за политики, които Тръмп може да не подкрепи.

Преди визитата Нетаняху каза, че ще действа по "внимателен начин" в отношенията със САЩ - най-близкия и най-важен съюзник на Израел - но не навлезе в конкретика.

"Съюзът между Израел и Америка винаги е бил изключително силен. Предстои да стане още по-силен. С президента Тръмп гледаме по един и същ начин на опасностите, идващи от региона, но също така и на възможностите", каза вчера Нетаняху на качване в самолета за Вашингтон.

Малкълм Хонлийн, един от лидерите на еврейската общност в САЩ, който има връзки и с Нетаняху, и с Белия дом, каза, че Нетаняху трябва да си постави по-скромни цели за първата си работна среща с новия президент. Според него целта трябва да е установяване на добри работни взаимоотношения, за да може по-нататък двамата да се захванат с уреждането на конкретни въпроси.

"Това, което очаквам от срещата, е този тип разбирателство, който да положи много солидни основи", каза Хонлийн.

Ето някои от въпросите, които вероятно ще възникнат:

Селищата и палестинците

След като на няколко пъти влезе в стълкновение с Обама през последните осем години, а за капак на всичко дойде резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща израелските селища, Нетаняху изглежда облекчен от идването на Тръмп на власт.

В политическата платформа на предизборната кампания на Тръмп не се споменаваше за палестинска държава, а в тясното му обкръжение има поддръжници на движението на заселниците на Западния бряг. Връзките са толкова силни, че на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент бяха поканени заселнически лидери.

В отговор на това Нетаняху одобри план за изграждане на жилищни сгради за над 6000 нови заселници на Западния бряг и в Източен Ерусалим - окупирани територии, към които предявяват претенции палестинците - и позволи на парламента да прокара закон, легализиращ със задна дата домовете на 4000 заселници, построени върху частни палестински земи.

Политическите му съюзници го призовават да отиде още по-далеч, предлагайки му да се откаже от двудържавното уреждане на конфликта с палестинците, да засили строежа на селища и дори да обмисли евентуална анексия на части от Западния бряг. Такива идеи щяха да бъдат немислими по времето на Обама.

"Всички министри в кабинета са против (създаването на) палестинска държава, включително Нетаняху", каза Гилад Ердан, министър и член на партия "Ликуд".

Твърдолинейната еуфория обаче може да се окаже преждевременна. След като отначало прие съобщенията за нови израелски селища с вдигане на рамене, Тръмп сякаш е размислил. Той каза в петък в интервю за израелски вестник, подкрепящ израелския премиер, следното: "Аз не съм от тези, които смятат, че е добре за мира да се продължи с изграждането на тези селища".

Нетаняху може да използва срещата, за да научи какъв вид строителна дейност ще бъде толерирана. Подкрепа от Тръмп може да му помогне да парира натиска от твърдолинейните му съперници.

Посолството на САЩ

Съединените щати, подобно на почти всички други страни, държат посолството си в Тел Авив заради конфликтните претенции към Източен Ерусалим.

Израел твърди, че целият град е негова изконна столица, а палестинците искат за своя столица източния сектор, завладян от Израел през 1967 година. Статутът на Източен Ерусалим е особено деликатна тема, защото там се намират еврейски, християнски и мюсюлмански светини.

Откакто пое президентския пост, Тръмп обеща да скъса с дългогодишната американска политика и да премести посолството в Ерусалим. Но през последните седмици се държи уклончиво и казва само, че проучва темата.

Палестинците предупредиха, че преместването на посолството ще е взривоопасно. Йордания, ключов американски и израелски съюзник, който има права на пазител на мюсюлманските свещени места в града, също лобира силно срещу подобен ход.

Въпреки че двамата политици може на думи да подкрепят преместването на посолството, не е ясно дали ще има действителен напредък по въпроса по време на визитата.

Иран

Преди да поеме поста, Тръмп се закле да "разпердушини" международното споразумение, което постави граници на иранската ядрена програма. Оттогава обаче той дава заден ход от тези заплахи, търсейки други начини да притисне иранското правителство.

Нетаняху води неуспешна кампания за осуетяване на иранската сделка. Въпреки че в момента изглежда невъзможно, Нетаняху ще опита да получи уверение от Америка, че Иран ще бъде държан под око.

Денис Рос, бивш американски посредник в (израелско-палестинските) мирни преговори, каза, че Нетаняху може да поиска обещание, че САЩ "ще отговорят с военни средства, а не само с налагане на санкции", ако Иран опита да се сдобие с ядрено оръжие.

Нетаняху е разтревожен от намесата на Иран в гражданската война в съседна Сирия. С подкрепата на Русия иранските сили и техните шиитски марионетки Хизбула помогнаха на Сирия да вземе превес.

Рос каза, че Нетаняху ще помоли Тръмп да упражни влияние върху руския президент Владимир Путин, за да държи Иран и Хизбула далеч от израелските граници.

"Мисля, че най-малкото ще се разберат правителството на Тръмп да настоява пред Путин присъствието на Иран, Хизбула и други шиитски милиции да не прекрачва определени граници вътре в Сирия", каза Рос.

Двупартийна подкрепа

Нетаняху отдавна повтаря, че двупартийната подкрепа е в основата на израелските отношения със САЩ. Въпреки това мнозина смятат, че той по-скоро върви в крак с републиканците.

Един от най-близките му приятели е щедрият дарител на Републиканската партия Шелдън Аделсън, а посланикът му във Вашингтон Рон Дермър е бивш републикански кадър.

Опитите да влезе под кожата на някои фигури на Републиканската партия и непрестанните сблъсъци с Обама, изглежда, имат цена. Неотдавнашно проучване на маркетинговия институт ЮГав показва, че републиканците имат много по-добро мнение за Израел от демократите.

Тъй като мнозинството гласоподаватели евреи са демократи, това възприятие може да застраши традиционната подкрепа на американските евреи за Израел.

Графикът на Нетаняху включва срещи с високопоставени демократи в Конгреса - стъпка, която Хонлайн приветства. "Важно е да се отправи послание и към двете партии", каза той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят