Надвърнатите царски гори обект на нови проверки

Надвърнатите царски гори обект на нови проверки

Казусът с върнатите в повече 4500 дка царски гори става обект на проучване на нова работна група, назначена от председателя на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков. Това съобщи самият той пред журналисти във вторник, обяснявайки, че държавата продължава да търси разрешение на проблема с надвърнатите от поземлената комисия в Самоков гори в Рила на наследника на Борис ІІ и премиер миналия мандат Симеон Сакскобурготтски и сестра му Мария-Луиза.

“Създал съм работна група, която уточнява и на терена, и по картния материал и по отношение на нотариални и крепостни актове и в момента, в който са готови, аз ще взема съответното решение“, заяви Юруков. “Няма давностни срокове за завеждане на граждански иск срещу Сакскобургготски, но предвид големия обществен интерес ще гледаме да е максимално скоро“, допълни той.

Това е втората работна група, която ще се занимава със случая, след като през лятото на 2008 г. друга такава трябваше да установи откъде идва дублирането на териториите по крепостни и нотариални актове, което прибави към царските гори с 4500 дка повече от описаните в документите 12 хил. дка, на което прокуратурата обърна внимание и поиска от ДАГ да заведе гражданско дело срещу бившия премиер.

Вместо това ДАГ установи, че всъщност в нотариалния акт били отразени по-малко, а не истинските 20 хил. дка, разположени в описаните граници, но експертната група заяви тогава, че няма обяснение как се е получило това огромно разминаване между нотариалния акт и реалната площ. Според контролираната от БСП агенция обаче това няма да даде повод за нови претенции от царското семейство.

Завеждането на гражданско дело остана последният вариант за намеса на държавата за надвърнатите гори, след като през януари 2009 г. петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови, че искането на ДАГ поземлената комисия в Смолян да промени решението си завръщане на царските гори не може да бъде удовлетворено, защото горската агенция към онзи момент не е била страна по делото.

Шефът ДАГ обаче от месеци продължава да обяснява как търси изход от ситуацията, въпреки че през есента на 2008 г. беше заявил, че ще съди Симеон Сакскобургготски за надвзетите гори след произнасянето на ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?