Надзиратели са обвинени за смъртта на затворник, обгорен от парното в килията

Надзиратели са обвинени за смъртта на затворник, обгорен от парното в килията

Двама надзиратели са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост на затворник, който е починал след авария на парното в килията му, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Горан Горанов е изтърпявал наказанието си в бургаския затвор. На 25 март миналата година е аварирала парната инсталация в килията му. Резултатът е бил свободно изтичане на водна пара под налягане с температура 140 градуса.

Според извършената експертиза смъртта е настъпила вследствие на термична травма – попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия, причинена от повреда на парната инсталация.

Разследващите са установили, че надзирателите Стилиян К. и Ангел М., въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на Горан Горанов.

Те не са реагирали на виковете за помощ, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от аварията и за опазване на живота и здравето на Горанов, съобщава прокуратурата. Надзирателите са видели много добре излизащата пара от прозореца на неговата килия, която постепенно е изпълнила коридора на затвора.

Затова двамата надзиратели са обвинени в това, че при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на Горанов. Надзирателите са с наложена забрана за напускане на страната.

Споделяне

Още от България