Oxfam:

Най-богатият 1% притежава повече средства от всички други заедно

Към елитите в Давос ще бъде отправено послание, че нарастващото неравенство е опасно за икономиката и управлението

Най-богатият 1% притежава повече средства от всички други заедно

Най-богатият 1 процент от световното население скоро ще притежава повече средства, отколкото останалите 99 процента от човечеството, съобщи благотворителната организация Oxfam.

Проучването на организацията сочи, че делът на богатството на най-заможните се е увеличил от 44 процента през 2009 г. до 48 процента миналата година.

При сегашния темп Oxfam очаква най-богатият един процент от човечеството да притежава над 50 процента от световното богатство до 2016 г.

Обявяването на резултатите от проучването съвпада с началото на Световния икономически форум в Давос.

Изпълнителната директорка на Oxfam Уини Биянима, която ще съпредседателства форума, посочи, че ще използва ролята на организацията, за да поиска спешни действия за намаляване на пропастта между бедни и богати, предаде Би Би Си.

В съобщение преди събитието Биянима отбелязва, че размерът на неравенството по света е "просто потресаващ".

Oxfam призовава правителствата да приемат план от седем точки за преодоляване на неравенството, включително борба с укриването на данъците на големите компании и мерки за осигуряване на заплати, покриващи минималните жизнени стандарти за всички работници.

Според публикуваното проучване над 52 процента от световното богатство, което не е собственост на богатия едни процент, е притежавано едва от 20 процента от останалите хора.

Останалата част от населението притежава 5.5 процента от световното богатство и състоянието им средно възлиза на 3 851 долара на човек през 2014 година, посочва Oxfam. За сравнение, средното богатство на хората в групата на единия процент най-състоятелни жители на планетата е 2.7 милиона долара на човек.

Искаме да отправим послание от хората в най-бедните страни от света към форума на най-могъщите бизнес и политически лидери, каза Уини Биянима пред "Гардиан". "Посланието е, че нарастващото неравенство е опасно. То е лошо за растежа и е лошо за управлението. Виждаме концентрация на богатство, завземащо власт, докато обикновените хора са безгласни и интересите им са пренебрегнати".

"Наистина ли искаме да живеем в свят, в който 1% притежават повече отколкото всички нас, взети заедно?" - запита Биянима като напомни, че макар темата да е дневен ред не от вчера, пропастта между най-богатите и останалите хора бързо се разширява.

Oxfam посочва, че състоянието на най-богатите 80 се е удвоило в парично изражение между 2009 и 2014 г. и че се налага тенденция богатството да бъде унаследявано и използвано като инструмент за лобиране от страна на заможните за по-нататъшно налагане на собствените им интереси.

Над една трета от всичките 1 645 милиардери от списъка на "Форбс" са получили цялото си състояние или част от него в резултат на наследство. Двайсет на сто имат интереси в областта на финансите и застраховането и богатството им се повишава с 11% през 2014 година.

Тези сектори са изхарчили 550 милиона долара за лобистка дейност във Вашингтон и Брюксел през 2013 година.

По време на изборния процес в САЩ през 2012 г. финансовият сектор предоставя 571 млн. долара за спонсориране на кампании.

Папа Франциск и управляващият директор на МВФ Кристин Лагард са сред тези, които предупреждават, че нарастващото неравенство ще застраши световната икономика, ако не бъдат взети мерки. В същото време темата в нашумялата книга на Томас Пикети "Капиталът в 21 век” е за това как светът се връща към равнищата на концентрация на богатство, характерни за 19-и век.

Очаква се, че годишното обръщение на американския президент Барак Обама "За състоянието на Съюза", което той ще произнесе във вторник, също ще акцентира върху неравенството на доходите и ще предложи план за преразпределение на данъците.

Уини Биянима е била силно изненадана, когато е била поканена за съпредседател на форума в Давос, тъй като "сме критичен глас". "Отиваме да отправим предизвикателство към тези мощни елити. Това, че са ме поканили, е акт на смелост", допълва тя.

Oxfam призовава правителствата да приемат план от седем точки, сред които да се преустанови избягването на данъци от страна на корпорациите и богатите хора; равномерно разпределение на данъчната тежест, прехвърляне на облагането от труда и консумацията към капитала и богатите; въвеждане на минимална работна заплата; адекватни защитни мрежи за най-бедните, включително гарантиран минимален доход; постигане на съгласие за глобален план за справяне с неравенството.

Екстремното неравенство не е случайност или природен закон в икономиката, то е резултат от политики и може да бъде ограничено чрез различни политики, заяви Биянима.

Споделяне

Още от Бизнес