Най-богатият грък живее в Москва и се завръща, за да инвестира в родината си

Филаретос Калцидис, имението и яхтата му

Малцина в Гърция знаят за Филаретос Калцидис (на руски Филарет Калчев), най-богатия в момента грък, който обмисля сериозно да се намеси в играта за инвестиции в родината си, разказва в понеделник гръцкият вестник "Етнос". Името на Калцидис оживено се дискутира и от правителството в Атина във връзка с неговото участие в увеличаването на акционерния капитал на Националната банка на Гърция.

С мощни връзки в Кремъл и в правителствените среди на южната съседка, Калцидис се числи към приятелите на Владимир Путин и на премиера Андонис Самарас, а в параклиса на имението му в Корони Великденска литургия отслужи самият гръцки архиепископ Йероним. Калцидис говори гръцки и е достъпен човек. Редовно посещава родината си и по-специално областта Месиния, полуостров Пелопонес, където се намира неговото имение.

50-годишният руски понтиец, наричан още "крал на цимента" от деловите среди в Русия, има двойно гражданство - руско и гръцко. Състоянието му надхвърля 6,7 млрд. долара и го нарежда под номер 175 в списъка на сп. "Форбс" и на 22-о място сред най-богатите руснаци.

В момента неговият консорциум Eurocement Group е най-големият производител на цимент в Русия, а самият Калцидис и неговата фамилия динамично присъстват в различни сектори на пазара, като търговия с въглища, торове, корабоплаване, недвижими имоти и други. Той е започнал от нулата и е успял да съгради цяла империя. Роден е през 1963 г. в Тарсон, провинция Цалка в Грузия, в многолюдно семейство на понтийски гърци. Учил е инженерство в Московския минногеоложки институт и има докторска дисертация по финанси.

Работил е като генерален директор в международния институт за търговия с руди и метали, а след това създава Rosuglesbyt, най-голямата търговска компания за въглища в Русия. През 2000 г. заедно с бизнесмена Сергей Генералов купува компанията за въглища Krasnoyarsk.

Малко след това навлиза активно в сферата на цимента, като купува Stern Cement, която по-късно е преименувана в консорциума Eurocement. През 2005 г. същият консорциум купува заводи и се превръща в най-големия производител на цимент в страната. С 16 завода консорциумът произвежда 38 млн. тона цимент.

Наскоро Калцидис увеличи на 10 процента своето дялово участие в циментовата компания Holcim, принадлежаща на швейцарския милиардер Томас Шмидхайни. Той има и големи инвестиции в областта на торовете, където притежава 10,3 на сто от гиганта Uralkali-Silvinit. Дял от компанията бе купен от неговия приятел и също милиардер Дмитрий Риболовлев, новия собственик на гръцкия о-в Скорпиос.

Филаретос Калцидис е женен с две деца - дъщеря и син, и живее в Москва, но любовта му към Гърция е голяма и през последните години купи имот край морето в идиличния район на селището Корони. Имотът някога е бил на известен американски архитект. На него на площ от 40 декара има райска вила, която той сега реновира и разширява.

От момента, в който милиардерът реши да инвестицира в Месиния, единият му брат Фотис, трайно се настани в областта, за да следи строителните работи по вилата. Самият Филаретос също посещава на всеки две седмици района, а неговият частен самолет с швейцарски флаг на борда се отличава от другите на летището в Каламата.

През летните месеци впечатлява и луксозната му яхта "Зафира", дълга 75 фута, която хвърля котва ту на пристанището в Каламата, ту в залива на селището Корони пред неговата вила.

Назабравим ще остане и купонът, който милиардерът спретна през 2011 г. на о-в Санторини по случай своя 48-и рожден ден. На партито присъстваха около 80 гости, повечето от които руски бизнесмени, дошли със собствените си самолети и яхти.

Интересът на Калцидис за инвестиции в района е голям. През януари 2013 г. той даде 55 хиляди евро за реставриране на театъра в Каламата, като в същото време е заливан от оферти за инвестиции и от предложения за участие в бизнес проекти. Запознати казват, че руският понтийски предприемач е доста внимателен в дейтвията си и че спирачка за него е голямата бюрокрация в Гърция, отбелязва вестник "Етнос".

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?