Най-евтината кола в света Тата Нано е напът да изчезне?

Tata Nano

Индийската автомобилостроителна компания Тата моторс (Tata Motors) планира да спре производството на модела си Тата Нано (Tata Nano), емблематичната най-евтина кола в света, която бе създадена, за да наводни индийския пазар, но се оказа голям провал, съобщи Франс прес. 

Компанията съобщи през седмицата, че вероятно ще спре производството и продажбите на тази кола от април идната година заради влизането в сила на нови норми за сигурност и отделяните замърсяващи емисии. Причината е, че, за да покрие тези критерии, би трябвало да направи големи инвестиции.

Вероятно няма да инвестираме в модернизирането на всичките си продукти и Нано е един от тях, заяви пред журналисти Маянк Пареек, отговарящ в Тата за леките автомобили.

Най-големият производител на автомобили в тази страна в Южна Азия с население 1.2 милиарда души, Тата моторс пусна, шумно рекламирайки, този мини градски модел на цена от близо 1500 евро за първата серия.

Идеята на Ратан Тата, патриарха, който по онова време бе начело на семейния конгломерат Тата, бе да се предложи евтина кола, която да бъде достъпна за масите. Той беше убеден, че по-долните слоеве на средната класа ще сменят моторите си именно с тази кола.

Само че продажбите не потръгнаха и Тата бе принудена с течение на годините постепенно да намали производството на Нано, която се оказа прекалено скъпа за по-бедните индийци и прекалено мизерна за нововъзникващата средна класа.  

Споделяне

Още от Бизнес