Най-големият политически скандал във Великобритания взе главата на 4-ти министър

Британският министър на общностите и местната власт Хейзъл Блиърс стана четвъртият член на кабинета на Гордън Браун, който подаде оставка заради скандала с неправомерните разходи на министри и депутати, съобщиха британските медии.

Преди нея вътрешният министър Джаки Смит, министърът по въпросите на електронната политика и обществените услуги Том Уотсън и държавният министър, отговаряща за децата, младежите и семейството Бивърли Хюз обявиха, че ще се оттеглят от постовете си заради най-големия скандал в парламентарната история на Великобритания, който се вихри вече втори месец.

Освен министрите, седем депутати, сред които и председателят на Камарата на общините Майкъл Марти подадоха оставки и обявиха, че излизат от политиката. Оставка подаде и зам.-министърът на правосъдието Шахид Малик.

Бурята се разрази след като в. "Дейли Телеграф" изнесе серия компрометиращи данни за злоупотреби на членове на парламента с държавни средства, под маската на разходи по работа в служба на обществото. Политиците плащали с пари от бюджета за поддръжка на дома си, за храна на домашните любимци, за счетоводителите, които попълват данъчните им декларации и за хонорари на техни роднини, назначени за асистенти и др.

Хейзъл Блиърс се оттегли, след като към нея бяха отправени критики, че е спечелила десетки хиляди лири, без да плати данъци за тях, като продала имот, за поддръжката на който използвала държавни пари. Миналия месец тя се съгласи да изплати данъци в размер на 13 000 лири за продажбата.

Скандалът доведе до сериозен натиск върху премиера Гордън Браун да свика предсрочни избори за парламент, а не да чака редовните в средата на идната година.

Сред най-горещо призоваващите за предсрочен вот е лидерът на опозиционните консерватори Дейвид Камерън. Проучванията на общественото мнение дават на него и партията му сериозна преднина и най-вероятно е той да стане следващият британски министър-председател.

В същото време и торите не бяха пожалени от скандала, тъй като се оказа, че и техни депутати са "бъркали в кацата с меда", декларирайки смехотворни и откровени нагли разходи, за които са искали да бъдат покривани от държавния бюджет.

Последните проучвания на общественото мнение, които показват, че все по-голяма част от британското общество желае националните избори да се състоят още тази година, т.е. предсрочно, не са в полза на която и да е от трите водещи партии на Острова – лейбъристи, консерватори и либерал-демократи. За сметка на тях нараства интересът на гласоподавателите към по-малки партии.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?