Най-издирваният нацистки военнопрестъпник е арестуван в Будапеща

Най-издирваният нацистки военнопрестъпник е арестуван в Будапеща

Най-издирваният в света жив нацистки военнопрестъпник - 97-годишният Ласло Чатари, беше арестуван в Будапеща, съобщи в комюнике прокуратурата в унгарската столица, цитирана от Франс прес.

Ласло Чатари бил началник на полицията в еврейското гето в словашкия град Кошице (Каша на унгарски и Кашау на немски), където 15 700 евреи били избити или депортирани в лагера Аушвиц (Полша) по време на нацистката окупация в тогавашна Чехословакия.

Будапещенската прокуратура обяви, че по-късно днес ще даде пресконференция.

Чатари живее в Будапеща от 17 години под истинската си самоличност въпреки информацията за миналото му, предадена на унгарското правосъдие от базирания в Ерусалим Център "Симон Визентал" преди повече от десет месеца.

Въз основа на сведения от Центъра "Визентал", репортери от британския вестник "Сън" открили следите на бившия началник на полицията и дори успели да го срещнат.

Според статия, публикувана на 15 юли на сайта на всекидневника, Чатари заявил на репортерите "Не съм направил нищо, махайте се!", след което им затръшнал вратата и повече не отворил, колкото и да звънели репортерите.

През април Центърът, носещ името на прочутия преследвач на нацисти - починалия през 2005 г. австрийски евреин Симон Визентал, чиито разследвания доведоха до откриването на десетки нацистки престъпници, постави Ласло Чатари на челно място в списъка си на най-издирваните в света нацистки военнопрестъпници.

Преди да се върне в Будапеща Чатари, който през 1948 г. бил осъден задочно на смърт в Чехословакия, живял в Канада – в Монреал и Торонто, където се подвизавал под фалшива самоличност като търговец на предмети на изкуството. През 1995 г. канадските власти разкрили истинската му самоличност и тогава той избягал в родината си. Преди това обаче Чатари признал пред канадските следователи, че е участвал в депортирането на евреи, като подчертал, че ролята му била "ограничена".

Споделяне

Още от Свят