Най-малко 17 загинали от ледена буря в САЩ

Най-малко 17 загинали от ледена буря в САЩ

Най-малко седемнадесет души са загинали в следствие на ледената буря, обхванала централните щати на САЩ, съобщава във вторник Асошейтед прес. Повечето от тях са загинали при пътни катастрофи на заледения път, но се съобщава и за замръзнали бездомници.

Над 500 000 души, главно в Оклахома, Мисури и Канзас са без електричество.

В Оклахома е обявено извънредно положение. Придвижването в столицата на щата е затруднено заради чупещите се под леда клони на дървета. Късат се и електрическите жици, които не издържат тежестта на леда. Енергийните компании съобщават за стотици хиляди домакинства без ток в Оклахома, 100 хил. в Мисури, 11 хил. в Северен Илинойс и 5 хил. домове в Канзас. Липсата на електричество създава проблеми и водоподаването, а пожар в предградие на Охлахома е унижожил местното училище.

За решаването на проблема с електричеството в Тексас бяха доставени 50 генератора и камиони с бутилирана вода.

Ледената бурята е резултат от срещата на влажни въздушни маси, идващи от Мексиканския залив, с арктически студен фронт от Канада, обясняват метеоролозите. Прогнозите сочат, че мразовитото време ще се задържи. 19 щата са в готовност да обявят тревога, тъй като към района се приближават нови бури, информира телевизия Ен Би Си.

Преодоляването на последиците от ледената буря може да отнеме от седмица до десет дни, съобщават службите за комунални услуги, цитирани от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?