Най-малко 27 души и 350 ранени при два атентата в ливанския град Триполи

Най-малко 27 души и 350 ранени при два атентата в ливанския град Триполи

Най-малко 27 души загинаха, а над 350 са ранени при два атентата с коли бомби в ливанския град Триполи, съобщиха световните агенции.

Атентатите с коли бомби са били координирани и са избухнали в предимно сунитския град към края на петъчната молитва, когато джамиите са пълни.

Едната експлозия е избухнала близо до джамията Ат Такуа, посещавана от сунитски хардлайнери. Там е трябвало да проповядва шейх Салем Рафеи, противник на ливанското шиитско движение Хизбула. Свидетел съобщава за Ройтерс, че е видял 7 обгорени тела в няколко изгорени коли, но не е ясно дали Рафеи е сред загиналите.

Няколко други са били убити пред джамията ас Салам. Тя се намира в Мина, близо до дома на изпълняващия длъжността премиер Наджиб Микати.

На мястото на атентатите са били изпратени линейки, телевизионни кадри показват разбити и запалени коли и евакуация на ранени. Телевизия Ал Арабия съобщава, че в града се чува престрелка.

Преди около седмица голяма експлозия отне живота на най-малко 24 души в южно предградие на Бейрут, контролирано от шиитската милиция Хизбула. Напрежението между различните религии в Ливан се подхранва от конфликта в съседна Сирия. Много от ливанските шиити подкрепят сирийския президент Башар Асад, който се бори с предимно сунитското въстание срещу своя режим.

Самият Асад е от шиитската секта на алауитите.

В сряда генерал Жан Кауаджи, ръководител на ливанската армия, заяви че започва "тотална война" срещу тероризма, който според него се опитва да предизвика война между различните вероизповедания в страната.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?