Най-малко 47 цивилни са убити във въздушни удари на сирийския режим

Най-малко 47 цивилни са убити във въздушни удари на сирийския режим

Най-малко 47 цивилни, в това число 10 деца, са убити във вторник в Сирия при въздушни удари на режима в бунтовническия анклав Източна Гута близо до Дамаск, заяви Сирийският център за наблюдение правата на човека, цитиран от Франс прес.

Под развалините все още има най-малко 19 души, а освен това много ранени са в критично състояние, уточни директорът на неправителствената организация Рами Абделрахман.

 

ООН призова днес за незабавно хуманитарно прекратяване за поне един месец на огъня в Сирия. Това става в момент, в който се съобщава за тежки бомбардировки над контролирани от бунтовниците райони край Дамаск и в северозападната част на страната, при които са били убити над 30 души, предаде Ройтерс.

Освен това експерти на ООН по военните престъпления казаха в Женева, че разследват многобройни съобщения за бомби, които, както се твърди, съдържали забранен хлор. Те се използвали срещу цивилни в контролираните от бунтовниците градове Саракеб в северозападната провинция Идлиб и в Източна Гута край Дамаск.

В изявление на Пауло Пинейро, който оглавява международната комисия за разследвания за Сирия, каза, че при продължаващата блокада от правителствените сирийски войски на Източна Гута се извършват "международни престъпления, като безразборно бомбардиране и умишлено подлагане на глад на цивилното население".

Съобщенията за въздушни удари срещу най-малко три болници през последните 48 часа, са "подигравка за т.нар. зони за деескалация", каза Пинейро.

Пратениците на ООН призоваха за прекратяване на военните действия, за да бъде доставена хуманитарна помощ и за да бъдат евакуирани болните и ранените, като се посочват и седем района, в които положението е най-тежко. Сред тях е и държаният от кюрдите район Африн в Северна Сирия, който в момента е подложен на турска офанзива.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?