Най-много смъртни случаи в строителството

В отрасъл Строителство има най-много смъртни случаи при трудови злополуки през първите три месеца на 2003 г., показва обявената днес статистика от Главната инспекция по труда. Общо 30 са смъртните злополуки на работното място за първото тримесечие, 10 от тях са станали при пътно-транспортни произшествия.

Директорът на инспекцията Тотю Младенов коментира, че работниците в строителството масово не използват каски, предпазни колани и работят на неустойчиви скелета. От другата седмица започва национална кампания на инспекцията в този отрасъл, която ще приключи в края на месец май. Проверките ще тръгнат от Варна, Бургас и Добрич, където в момента усилено се строи заради началото на туристическия сезон.

За първото тримесечие на тази година инспекцията по труда е съставила 800 акта от по 1000 лв. на работодатели от цялата страна, които не са подали уведомления в НОИ за сключени трудови договори след 2 януари. След 30 април, когато изтича срокът за регистрация на заварените трудови договори, проверките също ще бъдат засилени.

Най-голям е броят на регистрираните нарушения по регистрацията на договорите, въведена задължително от тази година, в отраслите търговия, хотелиерство и ресторантьорство, шивашкия отрасъл и производство на дървен материал, съобщи БНР. Инспекцията е спряла от работа 207 съоръжения и работни места, които не отговарят на нормите за безопасност, което е с 81% повече спрямо първото тримесечие на миналата година. В инспекцията са получени с 14% повече молби и жалби от гражданите.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?