Най-ниските пенсии стават по-високи със задна дата

Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 85 лв. това реши на редовното си заседание в четвъртък Министерският съвет. Пенсионерите ще могат да получат увеличението от 13 лева със задна дата от 1 юли 2006 г.

Пенсиите за трудова дейност също ще бъдат по-високи - пенсиите до 120 лв. и тези между 120 лв. и 150 лв. ще бъдат повишени съответно с 5 и 4 на сто.

По същия начин ще се индексират и пенсиите за трудова дейност, от които е изчислена наследствената пенсия или добавката към пенсията на преживелия съпруг.

Увеличението на пенсиите стана възможно след промени в Кодекса за социално осигуряване, които са в сила от началото на месеца, позволи на правителството да определи минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст до края на годината. Предложението за повишаване на най-ниските пенсии, които получават над 1 млн. души, бе на Министерството на труда и социалната политика.

Пенсиите ще бъдат по-високи и в резултат на някои благоприятни финансови фактори - увеличаване на средния осигурителен доход, нарастване на броя на лицата, които плащат осигуровки, и повишаване на приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Споделяне

Още от България