Най-новото в най-стария български университет представя поредицата "125"

Алма Матер празнува годишнина

Как студентите на най-стария университет в България дават живот на най-нови проучвания разказва четвъртият филм от поредицата "125 години в 125 минути”, посветена на юбилея на Софийския университет "Св. Климент Охридски”. Лентата "Време за градеж" на екип от студенти на университетската телевизия “Алма матер” ще бъде излъчена в събота – 26 октомври, по Българската национална телевизия.

 

Авторите на фирма показват, че потайностите на университета не се изчерпват с непознатите истории от миналото. Според тях малцина знаят с какво разполага СУ днес и какво предлага не само на студентите и преподавателите си, а на много по-широк кръг от хора. Затова те разказват какво правят научните работници в лабораториите на Физическия факултет, с какво се занимават математиците от Факултета по математика и информатика, какъв е резултатът от труда на биолозите в Ботаническите градини. Филмът показва живота в Университетската телевизия, извън учебните студиа, извън академичната общност.

 

Зрителите ще може да се разходят и из ботаническите градини, които са водещи и в световен мащаб с редките си колекции от кактуси и други растителни видове.

 

"А какво могат студентите, когато излязат от Университета? Могат да направят оптичен вълновод. Да направят разклонител. Да използват фантастични понятия за време като фентосекунда. Да разработват компютърни програми, с които да улеснят аминистрацията на собствения си факултет. Могат да се състезават с най-добрите в света. Най-важното е, че могат да променят света, защото сега е тяхното време. Време за градеж", посочват авторите на филма.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?