Най-смъртоносният път у нас е в Ловешко

Втори в класацията са Русе-Бяла и Симитли-Кресна

Снимка: БГНЕС

Пътят след автомагистрала "Хемус" за Велико Търново до разклона за Тетевен, намиращ се на територията на област Ловеч, е взел най-много жертви през 2016 г., сочат данни на МВР. В понеделник ведомството съобщи, че започва да изработва карта на най-опасните пътища, за да се анализират причините за катастрофите и да се набележат мерки за намаляване на тежките пътни инциденти.

Това не е първият път, в който се обявяват подобни намерения, но въпреки това през годините малко неща се променят по пътищата в страната.

Според статистиката на вътрешното министерство на този път през миналата година при 139 катастрофи са загинали осем души, а 117 са били ранени. Следващи в класацията са участъците от Русе до Бяла и от Симитли до Кресна с равен брой жертви. Традиционно соченият като опасен от десетилетие път от Русе до Бяла е и сред първенците като брой пътно-транспортни произшествия. При станали през годината 246 катастрофи там са загинали седем души, а 89 са били ранени. В отсечката Симитли-Кресна е имало през миналата година далеч по-малко инцидента – 60, но жертвите също са седем, а ранените 26 души. Това означава, че всъщност този път е най-опасният.

Пътят Варна-Бургас в участъка до Аврен, на територията на област Варна, е следващ в класацията на МВР за деветте най-опасни пътища в страната. Там през 2016 г. са станали 106 катастрофи, които са взели шест живота и са ранили 50 души. Пловдив-Карлово също намира място в негативната листа с 67 катастрофи, при които са загинали петима души, а ранените са 24. Участъкът от Пловдив до Асеновград също е сред смъртоносните с 66 пътно-транспортни произшествия, взели четири жертви и ранили деветима души.

Като цяло на автомагистрала "Хемус" през миналата година са станали най-много пътно-транспортни произшествия - 266, от които 14 са тежки, но при тях няма убити, а само 19 ранени.

Класацията се затваря от пътищата Стара Загора-Казанлък и Велико Търново-Дебелец. И при тях няма жертви, но в първия участък е имало 83 катастрофи, от които 15 тежки, и в тях са били ранени 22-ма души. На другата отсечка, която включва разклона край Дебелец за пътищата за Велико Търново, Габрово, Дебелец, Елена и Стара Загора, са станали 22 катастрофи, от които четири са били тежки, а ранените са петима.

В повечето случаи причина за пътнотранспортните произшествия е скоростта, следвана от неправилното изпреварване, коментират от МВР. Затова от "Пътна полиция“ разчитат на разположените мобилни камери в участъците с концентрация на катастрофи като превенция. От ведомството дават като пример как драстично са намалели катастрофите и нарушенията в опасния участък до Варна, след края на магистрала "Черно море“, след като през миналата година там са били разположени камери за пътен контрол.

Още от България

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?