Най-влиятелната изселническа организация в Турция ще съди България в Страсбург

Най-влиятелната изселническа организация в Турция ще съди България в Страсбург

Най-влиятелната организация на изселниците в Турция "Балгьоч" съобщи в понеделник намерението си да заведе дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, съобщи БГНЕС в понеделник. Според "Балгьоч" България е създала дискриминационни и антидемократични условия на изборите за българите с двойно гражданство. Дело ще бъде заведено и в България.

Изявлението на организацията е разпространено до турските медии. От "Балгьоч" са недоволни от въведеното от ЦИК задължение за гласуващите в чужбина да попълват на български декларациите за участие във вота.

Това е довело до голямо объркване, защото за всяка сгрешена буква секционните комисии са принуждавали избирателите да попълват отново документа, казват от организацията. С този документи се декларира, че те не са гласували на друго място.

"Комисиите атакуваха хората по опашките с безсмислени обяснения и предупреждения, някои определени членове бяха изключително груби към тях и се представиха като комунистически милиции. Подходът им беше в стила на репресиите от времето на тоталитарния режим в България. Въпреки всичко избирателите се въоръжиха с търпение и чакаха с часове, имаше припаднали, пристигаха спешни медицински екипи. Пратениците на Хелзинкския комитет също се сблъскаха с невъзможността да реализират мисията си на наблюдатели. Стигна се дотам председатели на изборни комисии да ходят до тоалетната на всеки 15 минути, като по време на отсъствието им от помещенията за гласуване вътре не бяха допускани избиратели", се казва в съобщението на "Балгьоч", цитирано от БГНЕС.

Изселниците се оплакват, че в българските дипломатически мисии председателите на комисии непрекъснато са получавали указания по телефона "от една партия". Въпросната партия е организирала и протестите по граничните пунктове, твърдят от "Балгьоч".

"В 20 ч. опашките от избиратели пред секциите все още бяха налице, но хората не бяха допускани да гласуват, така бе отнето правото им на вот. Поради всичко това имаме реалните основания да подадем жалби срещу България както в българския, така и в Европейския съд по правата на човека“, се посочва в изявлението.

"Балгьоч" настоява членовете на изборните комисии да бъдат разследвани заради създадените пречки и дискриминационното отношение към двойните граждани.

"Българската демокрация и нейните държавни институции трябва да вземат мерки за опазване на прогонените от страната им съотечественици. Въпреки страданията, причинени от тоталитарния режим и принудителното изселване те пазят любовта си към родината, и вярват, че демокрацията означава равно третиране и добро отношение към всички“, коментират от организацията.

Споделяне

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?