Найджъл Фараж повежда "Поход за излизане"

Найджъл Фараж

Малка флотилия от рибарски плавателни съдове устрои протест в подкрепа на Брекзит днес в Североизточна Англия преди започващия 14-дневен "Поход за излизане". Начело на похода ще застане изявеният привърженик на Брекзит Найджъл Фараж, предаде ДПА.

Флотилията влезе в град Нюкасъл по течението на река Тайн, за да привлече вниманието върху "смъртната присъда, която представляват за британските рибари и рибарски селища споразумението на (премиера) Тереза Мей за излизането и осуетяването на Брекзит от парламента".

Снощи бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж заяви, че е "възмутително" депутатите да подкрепят предложението на Мей за продължаване на срока за Брекзит отвъд първоначално предвидената дата 29 март.

Фараж, който сега е политически коментатор и член на Европейския парламент, каза, че премиерът е обещала "50 пъти", че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март.

"Нашите политици отново ни излъгаха. Това е последната капка", заяви той и призова хората да се присъединят към неговата нова Партия на Брекзита.

Заместникът на Мей Дейвид Лидингтън каза днес пред радио Би Би Си, че все още се надява Великобритания да напусне ЕС "възможно най-скоро по организиран начин", ако парламентът подкрепи споразумението ѝ при третото му гласуване следващата седмица.

Мей заяви, че ще поиска Брекзит да бъде отсрочен за 30 юни, ако депутатите подкрепят споразумението ѝ, но ще поиска и по-дълга отсрочка, ако отново му се противопоставят, след като преди това на два пъти го отхвърлиха с голямо мнозинство.

Протестът "Поход за излизане" е насрочен да започне утре в североизточния град Съндърланд, където на референдума за членството в ЕС през 2016 г. беше обявено първото мнозинство в подкрепа на Брекзит, и да приключи в Лондон на 29 март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?