Намалява броят на нелегалните мигранти, търсещи закрила у нас

Намалява броят на нелегалните мигранти, търсещи закрила у нас

Мигрантите, търсещи закрила у нас, които са били задържани при опит да влязат, излязат или във вътрешността на страната са намалели драстично през май в сравнение с предходните месеци. Това сочи статистиката на МВР. На сайта на ведомството все още липсва обобщена информация за миналия месец, но данните от всяка седмица показват тенденция за намаляване на задържаните мигранти.

През изминалата седмица са арестувани общо осем души, докато за първата седмица на април те са били 21 души. За същия период на миналата година задържаните са били близо 400.

В тези данни се включват само новоустановените лица - т.е. тези, които досега не са ми задържани от българските власти преди това.

В момента броят на опитите за преминаване на сръбската граница в посока Западна Европа е по-голям от този на влизащите у нас чужденци. От началото на годината там са задържани 1532 души от общо 1720 души, направили опит да излязат нелегално от страната. За периода януари-май от България са изведени 1071 чужди граждани. Близо 500 от тях са от Афганистан, а 300 са от Ирак.

От началото на годината до началото на юни са задържани общо 576 граждани. От края на миналата година се забелязва тенденция бежанците пристигащи у нас да намаляват. От една страна това се дължи на строежа на оградата, която покрива голяма част от границата,а от друга на разположението на армията по границата.

През миналата седмица са дадени над 40 хуманитарни и бежански статута, а над 50 души са напуснали центровете за настаняване. При тези данни също се забелязва спад.

По-малко хора са задържани и при опит да излязат от страната, като за края на май и началото на юни те са 13 души, само трима от тях са били без регистрация от МВР - т.е. не са били установени при влизане или във вътрешността на страната.

От спрените незаконно пребиващи у нас, които от началото на година са над 700 души, мнозинството е от Афганистан. На второ място по националност е Сирия и Ирак.

Центровете за настаняване към Държавната агенция за бежанците са запълнени на 40 % или там са над 2000 души. Преобладаващо те са сирийци. Домовете към МВР са с малко над 500 души, като най-много сред тях са хората от Афганистан.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?