НАП агитира работници да разкриват измами на старите си фирми

Проверяват се триста души с луксозни коли и имоти, осигурявали се минимално

НАП агитира работници да разкриват измами на старите си фирми

Вече близо година от Националната агенция по приходите агитират напуснали работници, които са получавали минимални заплати в старите си фирми, да разкриват схеми за укриване на данъци и осигуровки на предишната им работа.

Данъчните се свързват по телефона или се срещат лично с осигурявани минимално хора, за да разберат при какви условия са работили в бившите си фирми, били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигурителни вноски, както и дали са забелязали при бившия работодател отклонения от данъчно облагане. Често напусналите работници разкриват схеми за укриване на данъци и осигуровки, като тези данни са в основата на  проверки и ревизии със значителни разкрития, посочиха от НАП.

Агенцията съобщи още, че проверява 300 души, които в последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, но едновременно с това са купили скъпо имущество като недвижими имоти и автомобили. Сред проверяваните има собственици на къщи в престижни райони и притежатели на луксозни лимузини.

Те са избрани след съпоставка на данните за осигуровките им и информацията за закупени недвижими имоти и превозни средства, която автоматично постъпва в НАП от полицията и общинските власти.

Ако данъчните не намерят логично обяснение за произхода на средствата за скъпите покупки, се извършват проверки и ревизии и се облагат недекларирани доходи за 5 години назад заедно с лихвите. В случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност, посочват от НАП и допълват, че наказанието за укриване на данъци в особено големи размери е затвор до 8 години.

"Луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход. Въпросът е не дали, а кога това ще бъде открито от НАП и ще трябва да се плащат данъци с лихвите за години назад. Разполагаме с надеждна система за оценка на имущество и доходи на гражданите и я използваме постоянно“, коментира по повод на проверките заместник-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България