НАП Пловдив запорира банковите сметки на над 4 хиляди души

НАП Пловдив запорира банковите сметки на 4 145 лица от Южна България заради натрупани през първото полугодие данъчни и осигурителни задължения. Това съобщиха от пресцентъра на приходната агенция. 1 365 от длъжниците са от Пловдивска област, 1 122 от Хасковска, а останалите са от Стара Загора, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

За да се наложат запорите, публичните изпълнители от агенцията са изпратили 24 206 съобщения до различни банки в страната, тъй като в мнозинството случаи един длъжник е имал на свое име повече от една банкова сметка. Половината от съобщенията засягат Пловдив.

Практиката показва, че запорът е особено ефективна мярка спрямо юридически лица, които не отговарят на поканите на публичните изпълнители за доброволно изпълнение и отказват да погасят задълженията си, обясняват от агенцията, цитирани от БТА.

"Разрешението за неотложно плащане" е възможност, която позволява на фирмите да не спират дейността си докато се издължават към бюджета, припомнят от приходната агенция. При него част от оборотните средства на дружествата отиват за погасяване на просрочените данъци и осигуровки, а друга остават на тяхно разположение за разплащане с доставчици и наети служители.

За първите шест месеца на тази година НАП Пловдив е издала 1 385 такива разрешения, от които 843 на пловдивски фирми.

Споделяне

Още от България