НАП призова наемателите да ″информират", ако хазяите не декларират доходи от имота

Всеки гражданин може да подаде сигнал за укрити доходи на наемодатели по телефона или чрез интернет в Националната агенция за приходите (НАП), призоваха от агенцията в понеделник.

Гражданите могат да сигнализират на информационния телефон на НАП - 0700 18 700, на цената на градски разговор от цялата страна или писмено на имейл адрес - [email protected]

Приемат се сигнали за укрити доходи от наем на търговски или жилищни обекти. Задължително изискване е авторът на сигнала да посочи името си. Анонимни жалби няма да бъдат разглеждани, като от НАП гарантират, че личните данни на подалите сигналите ще бъдат стриктно конфиденциални и няма да бъдат разкривани на никого. От приходното ведомство препоръчват сигналите да бъдат придружени от копия от договори за наем или документи, удостоверяващи сумите, платени за наем, тъй като това значително ще улесни доказването на нарушението.

Според НАП едно от най-често срещаните в България данъчни нарушения е укриването на доходи от наем на жилища. Наемодателите обаче масово не декларират пред НАП доходите си или обявяват значително по-ниски от реално получените суми за наем, отбелязват от НАП.

От агенцията припомнят, че доходите от наем за 2009 г. трябва да бъдат декларирани до края на април 2010 г.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?