НАП ще попълва данъчните декларации на гражданите от 2020 г.

До 31 януари тази година може да се ползва отстъпката от 5% за онлайн подаване на формуляра

Снимка: Архив

От следващата данъчна кампания - през 2020 г., Националната агенция за приходите (НАП) най-сетне ще започне да попълва данъчните декларации на гражданите, като те ще дописват само извънредни доходи, като например от продажба на ценни книжа.

Автоматичното попълване на формулярите е старо обещание на данъчните, като досега то не можеше да се осъществи по технически причини.

Догодина данъкоплатците, които имат ПИК или електронен подпис и са длъжни да подават годишна декларация, ще могат да изтеглят по електронен път попълнения формуляр. В него ще фигурират както трудовите, така и останалите доходи на лицата, за които данъчните имат информация. Хората ще сверяват данните и ще добавят информация при необходимост. За да е възможно осъществяването на услугата, фирмите ще са длъжни да пращат данните за доходите в НАП най-вероятно до месец февруари. 

В четвъртък, на 10 януари, стартира тазгодишната данъчна кампания, която ще продължи до 30 април. Тази година обаче данъкоплатците сами ще попълват доходите и ще смятат данъците си. Ако разполагат с ПИК, ще могат да проверят електронно извънтрудовите си доходи, регистрирани в НАП, което улеснява попълването. Формулярите се попълват по-лесно и с опцията с баркод.

Корпоративните годишни декларации ще се подават до 1 април включително, защото 31 март е почивен ден.

Няма промяна в условията за ползването на отстъпките за физическите лица. Намалението на данъка за довнасяне е 5%, но не повече от 500 лв., ако декларацията се подаде електронно (с ПИК или електронен подпис), а данъкът се внесе до 31 януари.

Данъчният бонус за едно дете е намаление на годишната данъчна основа с 200 лв., за две деца - с 400 лв., а за три и повече деца - с 600 лв. Остават отстъпките за покупка на жилище от млади семейства, за деца с увреждания, за дарения, за безкасови плащания и др. Условието за ползване на всички бонуси е лицето да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

През миналата година физическите лица са подали около 600 000 данъчни декларации, от които 34% са изпратени по електронен път. В НАП отчитат трайна тенденция за намаляване на хората, които не подават данъчни декларации или пък я подават с непълни данни, съобщи Росен Бъчваров. Глобата за неподадена в срок декларация е до 500 лв.

Освен електронно формулярите могат да се подават в офисите на НАП или през "Български пощи". В първите часове на първия ден от данъчната кампания НАП вече бе приела над 90 декларации за доходите на физическите лица, а други 500 се обработваха.

В офисите на НАП данъците могат да се плащат с кредитни или дебитни карти без такса. Миналата година по този начин са платени 90 млн. лв. задължения. С банкови карти може да се платят и задължения и за друго лице, уточниха от НАП.

От приходната агенция припомниха, че минималният осигурителен доход от началото на годината се качва от 510 на 560 лв., максималният - от 2600 на 3000 лв., а осигурителния доход за земеделските стопани - от 350 на 400 лв.

Месечната здравна вноска за трайно безработните става 22.40 лева, като януарското задължение трябва да се плати до 25 февруари.

Във връзка с медийни публикации, че заради подмяната на касовите апарати или софтуера на търговците се задава хаос, подобен на този с винетките, от НАП категорично заявиха, че не очакват подобни проблеми. "НАП обработва стотици милиони касови операции на огромен брой фирми и смятам, че ще справим с новите изисквания", посочи директорът за връзки с обществеността Росен Бъчваров.

Регистрираните по ДДС търговци трябва да са готови с подмяната до 31 март 2019 г., а за фирмите без ДДС регистрация - до края на юни тази година.

От 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006г. Софтуерът задължително трябва да управлява всички фискални устройства или принтери. Всяка касова бележка трябва да има отпечатан QR код, а данни за нея ще се подават към сървърите на НАП в реално време. Забранява се издаването на т.нар. служебни бонове.

Производителите на софтуер за управление на продажбите са длъжни да декларират съответствие на продуктите си с променените законови изисквания, като публичен списък на софтуерите е достъпен на Портала за електронни услуги на НАП. До момента в списъка има 4 софтуера, а други 19 са в процедура по заявяване. Търговците, регистрирани по ДДС, ползващи софтуер за управление на продажбите, са длъжни да подадат в НАП информация за използвания от тях софтуер и данни за неговия производител. Допълнителна информация за промените има в специално създадена рубрика на сайта на НАП.

Споделяне

Още от Бизнес