Нападателят на Доган издиган за депутат

Октай Енимехмедов, Сн: БГНЕС

Инициативен комитет в Бургас издига за депутат Октай Енимехмедов, който нападна с оръжие лидера на ДПС Ахмед Доган, съобщи бТВ в понеделник. Идеята е на съседи на Енимехмедов в бургаския квартал "Славейков".

Неточност в документите е попречила на комитета да се регистрира в събота, но пропуските са несъществени и отстраними, уточняват от Районната избирателна комисия в Бургас.

Крайният срок за регистрацията изтича в 17 часа в понеделник. Ако тя е успешна, привържениците на Октай трябва да внесат 5000 подписа за издигането му като независим депутат.

25-годишният студент от УАСГ е в ареста заради нападението срещу Ахмед Доган на конгреса на ДПС.

Законът позволява мярката му да бъде променена, ако бъде допуснат да участва в изборите.

Уволниха грешния човек

Междувременно в Софийския административен съд започна делото на уволнения заради опита за атентат служител на НСО полк. Георги Райков срещу заповедта за освобождаването му. Според неговия адвокат Емануил Йорданов полк. Райков е уволнен, без да има вина.

"Уволнен е човекът, който задържа нападателя, а някои други продължават да са на служба, въпреки че в деня на инцидента трепереха като малки храсти пред камерите", каза Йорданов, който беше вътрешен министър в правителството на ОДС.

Защитата на Райков е поискала да бъдат разпитани другите двама гарда на НСО, които са станали очевидци на случилото се по време на конференцията на ДПС. Георги Райков разказа, че още преди събитието е изисквал от ръководството на НСО да изпълни редица мерки за сигурност, но те са му били отказани.

По думите му "след атентата настана също един невероятен хаос (в НСО) от гледна точка на подмяна на заповеди за авангарди и на други такива нормативни документи, за които има достатъчно свидетели".

Той каза, че има свидетели, че е искал налагането на определени мерки за сигурност още преди конференция, но те не са били приложени. Всичко те са били осъществени, според Райков, едва след нападението на Октай Енимехмедов.

"Тези мерки, всички видяха, че след това бяха наложени, което показва, че моите искания са били правилни", каза уволненият служител на НСО. Той допусна, че може да бъде оказван натиск върху колегите му, които ще бъдат призовани да дадат свидетелски показания. Полк. Райков заяви, че над него натиск не е оказван.

"В случая става дума за крайна безотговорност по високите етажи на властта. На първо място - говоря за началника на НСО (ген. Тодор Коджейков) и на второ място говоря за вицепремиера, който отговаря за сигурността, Цветан Цветанов", заяви адвокатът по делото Емануил Йорданов.

Споделяне

Още по темата

Още от България