Нападките на БСП към ресора на Желева в ЕК били "опасен евроскептицизъм"

Нападките на БСП към ресора на Желева в ЕК били "опасен евроскептицизъм"
Външният министър Румяна Желева заяви в понеделник, че бившите управляващи налагат тенденция на евроскептизизъм, която е опасна за българските граждани. Тя отхвърли коментарите от страна на левицата, според които определеният за България ресор в ЕК - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, е неприоритетен за Европа и посочи, че в БСП "грижата за другите е само на думи".

Според Желева предложеният на България ресор е един от тези, чрез които "най-конкретно ще се реализират ценностите на ЕС като глобален актьор, който съзнава необходимостта от устойчиво развитие и солидарност между народите", а коментарите на провалилите се във вътрешнополитически план бивши управляващи се дължат на "неособена прецизност, неосведоменост и неграмотност".

"За съжаление тези коментари, след футбола и политиката, добавиха и ЕК сред темите, които всички познават и по които всички могат да се упражняват", коментира Желева.

Определеният за българския еврокомисар ресор предизвикаха злорадите оценки на предишните управляващи. Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев коментира, че предложеният ресор е "голям шамар за българското правителство", и определи бъдещия пост на Желева като "помощник-комисар". Според бившия външен министър Ивайло Калфин пък България е получила "най-непрестижния ресор в ЕК".

Според Желева тези оценки обаче не отговарят на истината.

"Разбрах, че има и обидени от този ресор. Сигурно ще бъдат така добри да ни кажат на какво точно са обидени и на кого. Очевидно през 20-те години преход, когато много хора станаха богати, са забравили, че да се грижат за другите е част от основата на тяхната философия”, коментира Желева.

Тя посочи, че предложеният ресор е външнополитически и това в голяма степен удовлетворява България, която има за цел да се утвърди като уважаван член на ЕС. Според нея това портфолио е с изключително политическа важност.

В ресора предстои да се изгради доброволен европейски корпус за хуманитарна помощ, в него влиза и гражданската защита, както и отношенията с Азия и Латинска Америка, обясни Желева.

"Няма срамна работа", отсече от своя страна говорителят на външно министерство Драговест Горанов.

В отговор на въпрос Желева обясни, че не се притеснява от евентуални посещения в горещите точки, които ресорът ѝ изисква. "Била съм в Близкия изток. В Грузия и в Египет и по принцип съм се опитвала навсякъде да помогна. Обещавам ви да се подготвя, така че да не загине евентуалният български еврокомисар”, добави тя.

Желева вече съобщи, че до изслушването ѝ в Европейския парламент през януари няма да подава оставка, а в понеделник обясни, че нейният заместник ще бъде "умен и красив мъж".

Зам.-министрите в МВнР обаче вече са с един по-малко, след като Красимир Костов подаде оставка заради кариерата си в ДС, а на Желева ѝ предстоят тежка подготовка за изслушването и процедура за утвърждаването ѝ в Европейския парламент. Така на практика ръководството на външно министерство остава обезглавено, още повече, че във ведомството са наясно, че ще има нов министър.

Още по темата
Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?