Напомниха на Ширак, че ЕС не е Варшавският пакт

Държавите от централна и източна Европа, заедно с други европейски лидери възразиха остро на отправените от френския президент Жак Ширак заплахи към новите демокрации за това, че са везали страната на Америка в иракската криза.

След срещата на върха на ЕС вчера Ширак каза, че тези държави трябвало да запазят мълчание и заплаши, че ще имат проблеми с присъединяването си към ЕС.

Кандидатските за членство в ЕС остават единни в подкрепа на САЩ

Кандидатки за членство останаха единни в подкрепата си САЩ и същевременно се присъединиха към приетата вчера декларация на 15-те от ЕС по иракската криза.

"Франция има правото да защитава своята собствена политика и ние трябва да я уважаваме", заяви полският външен министър Адам Ротфелд, цитиран от Би Би Си. "Полша... също има право да решава кое е в нейна полза и Франция, на свой ред, трябва да се отнася с уважение към това, както и към интересите, които са довели до това различие (в мненията).", допълни той.

Румъния, чийто традиционен европейски покровител е Франция, също реагира остро на изказването на Ширак. Президентът Йон Илиеску обяви за "напълно неблагоразумно, неадекватно и неподходящо европейските държави да се делят на проамерикански и антиамерикански настроени". Той посочи, че би било напълно неуместно в един конфликтен момент да се създава пукнатина в лоното на ЕС или на НАТО.

Подобни позиции са напълно неподхоящи за условията на демокрация, за демократични структури, каквито са ЕС и НАТО, заяви Илиеску. Той каза, че е смятал, че отдавна е забравен принципа: който не е с нас, е против нас.

Йон Илиеску каза също, че би било погрешно да се мисли, че френският президент Жак Ширак е антиамерикански настроен и изрази увереност, че в крайна сметка разумът ще надделее.

ъпрос дали Франция играе силово спрямо кандидатите за членство, зам.-външният министър на Чехия каза, че именно така се възприема изказването на Ширак.

Зам.-министър на външните работи на Чехия Александър Вондър в отговор на репортерски въпрос се съгласи днес, че френският президент Жак Ширак обижда бъдещите членки в Европейския съюз. В коментар, озаглавен "Плесницата на Ширак", пражкият всекидневник Млада Фронта Днес, пише, че галантният френски президент е изоставил дипломатическия тон и е наругал кандидатките за ЕС.

Атаката на г-н Ширак "показва известна нервност", казва българският зам.-външен министър Любомир Иванов и допълва, че този подход не подпомага създаването на единство в Съвета за сигурност. Би Би Си цитира и премиерът на Симеон Сакскобургготски, който заявява, че въпросът за промяна на българската позиция въобще не стои и отбелязва, че коментарите на Жак Ширак не бива да се преувеличават.

Всички ние бихме казали, че колкото по-плуралистични са мненията в Европа, толкова по-добре. Нашата страна, както и останалите, имат право на свое мнение, казва говорителят на естонското външно министерство.

Говорителят на словашкото външно министерство също определи критиките на Ширак като неоснователни и посочва, че до вчера ЕС нямаше обща позиция по иракската криза. "Страните-кандидати нямаха никаква възможност да участват в тази обща позиция", подчерта говорителят и уточни, че справедливостта изисква подобни критики да бъдат отправени към Великобритания, Португалия и Испания.

Проблемът с Ирак раздели сегашните членки на ЕС на два лагера, но всички страни - кандидатки са на единно мнение в подкрепа на САЩ.

Франция, Германия и Гърция, които оглавяват съпротивата срещу прибързана война срещу Ирак, се ядосаха от отвореното писмо на лидерите на 8 европейски държави в подкрепа на САЩ. То бе последвано от декларация на 10 държави от централна и източна Европа, също в подкрепа на Америка.

ЕС не е Варшавският пакт

Безпрецедентната атака на Ширак беше отправена на пресконференцията след срещата на ЕС вчера. Той обяви поведението на страните кандидати като детинско и безотговорно. По думите му, те пропуснали голямата си възможност да замълчат. Тези държави трябвало да се консултират с ЕС преди да изразят подкрепа за САЩ. Ширак беше особено рязък към най- бедните кандидати за членство - България и Румъния, които трябва да се присъединят към ЕС през 2007.

Европейският съюз не е Варшавският пакт, тези страни имат право на мнение и трябва да го изразят, заяви по този повод европейският комисар по външните отношения Крис Патън. ЕС обаче не е само икономически, а и политически клуб и ние се стремим да работим заедно всеки път, когато е възможно, добави той.

Еврокомисарят подчерта, че не бива да се повдига въпросът за разширяването на ЕС, а Петнадесетте трябва да проявяват известно великодушие, когато други държави не са съгласни с тях.

Британският премиер Тони Блеър заяви, че страните-кандидатки не трябва да бъдат принуждавани да мълчат. "Те имат същото право да говорят като Великобритания, Франция или която и да е друга страна-членка на ЕС днес," каза той и допълни: "Те знаят колко е важно Европа и Америка да са единни."

Председателят на Европейския парламент Пат Кокс заяви днес в Брюксел, че не може да се критикува изборът на бъдещите членки на ЕС в областта на сигурността и отбраната, тъй като "Европа отсъства от тази сфера", предаде АФП.

Според него френския президент изразява само собствена позиция. Напредъкът на страните кандидатки в преговорите за присъединяване ще зависи само от самия преговорен процес, отбеляза Кокс.

Ханс Георг Пьотеринг, водач на Европейската народна партия - най-голямата фракция в парламента - нарече опасно разделението в ЕС на източна срещу западна, както и на ЕС срещу САЩ.

Ако дефинираме европейската интеграция като нещо противоречащо на отношенията със САЩ, рискуваме бъдещето на ЕС, каза той. Според Пьотеринг по този начин страните кандидати винаги ще бъдат със САЩ, защото в исторически план те са чувствали по-голяма подкрепа и полза от САЩ в критични моменти.

Председателят на ЕК Романо Проди изрази разочарованието си от отношението на страните кандидатки, но уточни, че все пак няма риск за присъединяването им.

13-те се присъединиха към декларацията на ЕС за Ирак

Днес ръководителите на 13-те страни-членки за ЕС се присъединиха към приетото вчера становище на 15-те от ЕС, което призовава Саддам Хюсеин да се разоръжи. 13-те не бяха поканени да участват в дебатите по изработването на обща позиция.

В общата си декларация от днес те заявяват, че приносът на "тринайсетте" е и ще продължи да бъде безценен за общата воля да бъде разрешена иракската криза и да се подкрепи близко-източният мирен процес. Председателството на ЕС ще работи в тясно сътрудничество с всички, за да се координират мерките в тези насоки, се казва в документа. След историческите решения, взети в Копенхаген през декември м.г., посланието на гръцкото председателство е "Нашата Европа", се казва в декларацията.

"Искаше ми се да видя страните-кандидатки на вчерашната среща. Те имат пълното право да изразят своето виждане", каза днес британският премиер Тони Блеър.

Румънският президент Йон Илиеску каза, че декларацията, която приеха вчера 15-те членове на Европейския съвет в Брюксел, изразява загрижеността за намиране на политическо решение, като се основава на рационален подход и дава положителен сигнал за общ подход във връзка със ситуацията в Ирак.

Според Илиеску декларацията представлява и "протегната ръка" към САЩ за намиране на обща гледна точка.

Междувременно днес френският министър на отбраната Мишел Алио-Мари предупреди във Варшава кандидатките за членство в ЕС, които публично подкрепиха политиката на САЩ към Ирак, за реакцията на европейските граждани в момент, когато предстои ратификацията на договорите за присъединяване, предаде АФП.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: